Løgnen om «Wikileaks-revolusjonen»

OPPØRET I NORD-AFRIKA: Det siste tunisierne trenger er råd fra de twitrende klasser.

PATERNALISME: At opprøret i Tunisia dreier seg om en «Wikileaks-revolusjon», et opprør som ble satt i gang da sannheten ble avdekket av Vestens kloke menn, er mer enn bare et eksempel på medias selvsentrerthet og selvgodhet. Det er en oppdatert versjon av Den hvite manns byrde, mener Brendan O'Neill.Foto: Jacques Hvistendahl
PATERNALISME: At opprøret i Tunisia dreier seg om en «Wikileaks-revolusjon», et opprør som ble satt i gang da sannheten ble avdekket av Vestens kloke menn, er mer enn bare et eksempel på medias selvsentrerthet og selvgodhet. Det er en oppdatert versjon av Den hvite manns byrde, mener Brendan O'Neill.Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALLE SOM TROR på frihet og demokrati vil glede seg over de siste hendelsene i Tunisia. En korrupt, autoritær leder som i årevis har vært støttet av vestlige regjeringer, er styrtet av en rasende folkemengde som krever frihet og økonomisk sikkerhet.

Det er et inspirerende øyeblikk.

Men hvordan tolkes dette blant vestlige kommentatorer? Som en «wikileaksrevolusjon» eller en «twitterkrig» — begreper som avslører den vestlige politiske klassens mangelfulle evne til samfunnsanalyse og ikke minst deres selvopptatthet. Implisitt er at hvis ikke vi mediekyndige hvitinger hadde avslørt tunisisk korrupsjon, ville de ikke hatt redskapene eller kunnskapen til å reise seg mot undertrykkerne.

OPPRØRET I TUNISIA viser at det finnes en positiv strømning for frihet i afrikanske land. Virkelig frihet. Etter 23 år med president Zine al-Abidine Ben Alis styre, 23 år med undertrykkelse, korrupsjon og den absolutt tynneste form for «demokrati», klarte demonstrerende studenter og arbeidere å fjerne ham på bare noen få dager. Og på tross av at Ben Ali er flyktet til Saudi-Arabia, fortsetter protestene med krav om at hans parti, Demokratisk konstitusjonell reisning (CDR), fjernes helt fra makten og fra den nyetablerte koalisjonsregjeringen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer