Løgner og drømmer

Helt greit om lesbisk kjærlighet.

BOK: Piratforlaget debuterte på norsk skjønnlitteratur med Dalbaks annen-roman «En by som Drammen». Den er fortalt i jeg-form av en enslig og barnløs kvinnelig personalrådgiver. Hun sitter på fly på vei hjem fra Australia.

Langsom avsløring

Boka omhandler kun denne flyturen, som er dramatisk nok for en med alvorlig flyskrekk. Hun trøster seg med tankeflyktige tilbakeblikk, og boka blir derfor en (litt uklar) blanding av biografi og dagdrømmeri. «En by som Drammen» er greit tenkt og greit skrevet. Kanskje har forfatteren visse likheter med hovedpersonen. Hun beskrives som iherdig, men kanskje litt grå. Etter hvert overrasker forresten den lille grå musa med at hennes kjærlighet - det «du» hun henvender seg til - er en kvinne.

Alice og Drammen

Men bare ved å avsløre at boka handler om lesbisk kjærlighet, gjør jeg kanskje leseren en bjørnetjeneste. For det er nettopp denne langsomme avsløringen - de mange lag av løgn og drømmerier - som er noe bokas styrke. Eller for å si det på en annen måte, som gjør at denne boka, som vel egentlig er litt kjedelig, får et visst sensasjonelt preg. Tittelen henspeiler på Nevil Shutes romantiske «En by som Alice». Jeg-personen kommer fra et ulykkelig opphold i Alice Springs. og blant mye annet - litt for mye - sveiper vi også innom urinnvånernes stusslige kår. At Drammen blir et slags paradisisk Alice, blir like haltende som mye annet i denne rotete boka. Det er vel og ment som en slags humor - Drammen liksom - av alle steder. Men nå er jo Drammen nettopp etablert som en skakk og rar by, ja, litt Harry om jeg våger bruke det ordet. Og nettopp dette litt opplagt «skakke» kjennetegner tonen i denne boka. Det mest imponerende med «En by som Drammen» er kanskje at forlaget har klart å selge ut hele førsteopplaget på 4000 eksemplarer. Og at den nå gis ut i pocket. Personlig kjenner jeg til mye god norsk skjønnlitteratur som hadde fortjent en slik skjebne i langt større grad enn denne. Men de gis ut på de store tungrodde forlagene. Nå for tiden utmerker de seg vel ikke akkurat med sin omsorg for den ikke helt opplagte bestselger.