Løgnere finnes overalt

Det lyves overalt. I jakten på velstand og rikdom blir vi blinde for korrupsjon, tause nettverk og «vennetjenester», skriver Arne Selvik. Boka «Omgitt av løgnere» bygger på hans erfaring med toppledere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FORHOLDENE mellom ledere og de som ledes er som regel preget av avhengighet og asymmetrisk makt. Ettersom de fleste er avhengig av sjefens gunst for sin egen karriere og privilegier, veier de sine ord, holder tilbake informasjon og lyver. Mangel på ærlige tilbakemeldinger fører til dårlige beslutninger. Det lyves overalt. I jakten på velstand og rikdom, blindes vi nordmenn for korrupsjon, tause nettverk og «vennetjenester». Det går tynne grenser mellom hva som «kan ordnes» og det som er straffbart. Det synes å være noen løgner og bedrag for hver årstid. Om sommeren er det byggetillatelser og båtsertifikater, om høsten er det sykemeldinger og psykologattester. På tilsvarende måte som taushet er den sterkeste form for kommunikasjon, så er det å holde tilbake sannheten muligens den sterkeste formen for løgn. Lyver noen for deg, har du alltids muligheten for å undersøke saken og finne ut om vedkommende snakker sant eller ikke. Blanke løgner har den egenskap at den er ren i sin form og skinner noen ganger i sin blankhet. Den kan som regel både gjenkjennes og gjendrives. Holdes derimot viktige opplysninger skjult for deg, kan det være vanskelig å oppdage kilden til det du skulle ha bekymret deg om eller vært oppmerksom på. Er det å la være å fortelle sannheten ensbetydende med det å lyve? Hvor mange slags løgner fins det? Er det mulig å rangere dem etter alvorlighetsgrad? Kan du bli dømt for en hvit løgn? Er taushet om viktige forhold ensbetydende med å lyve?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer