Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Guns N' Roses:

Logoen bak Axl Rose kan by på trøbbel

- Vi skal undersøke bruken.

FORAN 40 000: Guns N' Roses spilte for flere titall tusen mennesker på Valle Hovin torsdag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FORAN 40 000: Guns N' Roses spilte for flere titall tusen mennesker på Valle Hovin torsdag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Rockelegendene i Guns N' Roses leverte et tre timer langt sett for rundt 40 000 fans på Valle Hovin arena i Oslo torsdag kveld. Men det var ikke bare hovedpersonene Axl Rose, Slash og Duff McKagan som hadde fått plass på scenen.

Som bildene fra konserten viser, var et panser med logoen til det kjente spritmerket Jägermeister plassert innimellom bandmedlemmer, lys og rigg. Nå sier Helsedirektoratet til Dagbladet at de skal undersøke om publikumseksponeringen går under ulovlig alkoholreklame.

- I utgangspunktet forbudt

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, som har ansvaret for at det norske forbudet mot alkoholreklame opprettholdes, Øyvind Giæver, kan ikke uttale seg spesifikt om Guns N' Roses-konserten.

- Det er fordi vi skal undersøke bruken, og videre skal vi vurdere om det er å anse som en sak, men på generelt grunnlag kan jeg si at dersom det er gjort bevisst markedsføring myntet på et norsk marked er det i utgangspunktet forbudt.

Dagbladet har vært i kontakt med konsertarrangør Live Nation Norway, men de ønsker ikke å kommentere saken.

PÅ SCENEN: Vokalist Axl Rose i Guns N' Roses. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
PÅ SCENEN: Vokalist Axl Rose i Guns N' Roses. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Utenlandske fotballspillere har eksempelvis logoer til ølmerker på draktene sine. Finnes det unntak?

- All alkoholreklame er forbudt, og så er det noen unntak, men hva som er alkoholreklame og ikke, er et vurderingsspørsmål. Bevisbyrden ligger hos oss, sier Giæver.

Ifølge Alkoholloven § 9-2 første ledd er det forbudt å:

  • Reklamere for alkoholholdig drikk.
  • Reklamere for varer med samme merke eller kjennetegn som alkoholholdig drikk.
  • La alkoholholdig drikk inngå i markedsføring av andre varer eller tjenester.

Kan bli bøter

Vurderer Helsedirektoratet det til at alkoholloven er brutt vanker det bøter, men avdelingsdirektøren vil ikke si noe om størrelsesorden.

- Vi opererer med to former bøter: Overtredelsesgebyr, som brukes ved enkeltbrudd, og tvangsmulkt, som er mest aktuelt ved vedvarende brudd. Summen skal stå i et rimelig forhold til størrelsen på det potensielle kommersielle utbyttet, sier Giæver.

Guns N' Roses er kjent for å være glade i Jägermeister og har vært tilknyttet merkevaren i mange år. I 2006 avlyste bandet en konsert i Maine i USA fordi de ikke fikk lov til å nyte urtespriten på scenen. Den godt kjente historien omtales på Jägermeisters egne hjemmesider, og ble rapportert om av blant annet USA Today.

- Loven er enkel

Regelverket for alkoholreklame gjelder også utenlandske aktører på besøk i Norge, forteller Giæver i Helsedirektoratet.

- At noen er utenlandske er ikke et relevant hensyn. Det som gjelder er om markedsføringen er rettet mot nordmenn. Loven er enkel, er det kommersielle interesser bak, er det ikke lov, sier Giæver.

Et unntak er når alkohol omtales redaksjonelt av media eller på blogger.

- Der vil det forekomme omtale og vises bilder, men så lenge det er gjort i en sammenheng som ikke er markedsføring, for eksempel i anmeldelser, er det lovlig.