Logrende studenter

GALTUNG: Studentersamfunnet i Oslo arrangerte nylig Upop-aften, denne gang med Johan Galtung. «Forskeren» Galtung er tydeligvis litt av et idol. Som det sto i innbydelsen: «Johan Galtung er kanskje den mest anerkjente samfunnsforskeren Norge har fostret.» Dette arrangementet kom det, i følge en komplett ukritisk artikkel i Morgenbladet, 1400 studenter på, og alle jublet og var glade.Ovasjonene i innbydelsen kan ha vært ironisk ment fra Studentersamfunnet. Da er det treffende! Er det alvorlig ment har Studentersamfunnet avslørt seg som et ukritisk, og dermed unyttig debattforum. Det er svært mange grunner til å være skeptisk til «fredsforskeren» Galtung. Hans mange feilslåtte spådommer er én ting. Hans lemfeldige omgang med fakta og historiefortelling er mer alvorlig. I et portrettintervju i Dagbladet høsten 2001 nevner Galtung en konferanse i Praha 28. mai 2001, som hadde 22 deltakere. «Det var 21 utenriksministere. Nummer 22 var meg. Og hvorfor var jeg der? Vel, det er på grunn av et renommé jeg har for å vite en del, og et rykte på meg for å fortelle sannheten,» sier Galtung i intervjuet.

PUSSIG NOK var det ikke noe ministermøte denne dagen. Herr Galtungs fantasi fikk i dette tilfelle konkrete følger, og var en avgjørende årsak til at forslaget om å hedre Johan Galtung med et æresdoktorat ved universitetet i Tromsø i mars i år, ble vraket.I flere ferske intervjuer hevder for øvrig Galtung at han forutså Sovjet-Unionens fall allerede i 1980. Han oppgir dessverre ingen kilder, og jeg har lett forgjeves i hans skrifter fra 1980... Heller ingen andre journalister har så vidt jeg vet funnet noen kilde for dette utsagnet.Følgende «sterke meninger» fra forskeren er også verdt å bite seg merke i: Fra VG, 09.09.02: «Etter min vurdering er al-Qaida noe Washington har funnet på, en typisk Pentagon-projeksjon, sier Galtung.» Fra Klassekampen 17.04.01: «Hva er det som ligger bak alt dette? Verdensherredømme, naturligvis; og troen på at et «fritt marked» som er med på å drepe 100 000 mennesker av sult hver dag, og amerikansk «demokrati», er løsningen på alle problemer. (...) President Roosevelt ønsket å konkurrere, provoserte japanerne til et Pearl Harbor han visste om, vant krigen og opprettet et FN med den samme hensikt.» Fra Stavanger Aftenblad 13.03.06, om Muhammed-karikaturene:«Målet må være å dra opp grenser for ytringsfriheten, ved å innføre en vær-varsom-plakat. Da kan vi sikre at en slik krenkelse av religiøse følelser ikke finner sted igjen.»

AT EN «FORSKER» som kan levere slikt sprøyt blir mottatt med trampeklapp tyder på at kritisk tenkning og autoritets-skepsis er verdier som står svakt blant dagens studenter.