DEBATT

Debatt: Politisk lederskap

Lojal, men ikke servil

Kjør debatt om politikk vs byråkrati.

URO: Det ble bråk da tidligere justisminister Anders Anundsen (Frp) fikk produsert en film internt i departementet for å presentere alle sakene mediene ikke omtalte.
URO: Det ble bråk da tidligere justisminister Anders Anundsen (Frp) fikk produsert en film internt i departementet for å presentere alle sakene mediene ikke omtalte. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norsk politikk har fått et skandalestempel. Da er det godt at et embetsverk i toppklasse holder hjulene i gang slik at politikerne får gjennomført sin politikk. Men det verdifulle samarbeidet mellom politikk og administrasjon er under press. Nå lanseres syv plikter for å ta vare på forholdet.

Tenk deg en statsråd som ikke får gjennomført sin politikk fordi byråkratene nekter å gjøre det de får beskjed om. I vårt velsmurte demokrati er tanken fjern, men i demokratier som er under ytre og indre press, og hvor politikerne sliter med å styre, er dette ikke så fjernt.

Det er likevel gode grunner til å diskutere hvordan forholdet mellom politikk og embetsverk fungerer også i Norge. For oss som elsker forvaltningspolitikk, et håpløst underdebattert tema, var det derfor en liten festdag da Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) nylig lanserte publikasjonen «Om forholdet mellom politisk ledelse og embetsverk» med undertittelen «Syv plikter for embetsverket». I tillegg ble det lansert en samling med dilemmaer for diskusjon.

Kjedelig og gammeldags, tenker mange. Hvem snakker om plikter i en kunnskapsorganisasjon? Vent litt, sier jeg. Bak saklige omslag finner vi viktige refleksjoner om en av bærebjelkene i det demokratiske byggverket. Vi snakker om forholdet mellom ivrige politikere som vil gjennomføre politikk og et embetsverk som skal være lojalt, men også faglig uavhengig, effektivt og opptatt av rettssikkerhet. Pliktene som nå løftes fram er lovlighet, sannhet, lojalitet, faglighet og faglig uavhengighet, partipolitisk nøytralitet og objektivitet, åpenhet og til slutt god styring og ledelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer