DEBATT

Debatt: Statsborgerskap

Lojalitet er ikke bare bundet til statsborgerskap

Vi er alle født i Norge med minst én  utenlandsk forelder, men har ikke samme rettigheter. 

ØNSKER DOBBELT STATSBORGERSKAP: -  Det er fullt mulig å ha lojalitet til to land, mener Anita Stadven 
 van der Staal. Foto: Privat
ØNSKER DOBBELT STATSBORGERSKAP: -  Det er fullt mulig å ha lojalitet til to land, mener Anita Stadven  van der Staal. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I fjor ble kronikken min om dobbelt statsborgerskap publisert her i Dagbladet. En utredning fra Stortinget uteblir, og jeg skriver til politikerne, som kan gjøre en forskjell for meg og tusener av andre nordmenn rammet av dette.

Vi er alle forskjellige, med ulike bakgrunner og historier, men vi brenner alle for samme sak: «Ja til dobbelt statsborgerskap!»

Vi lever i en globalisert verden hvor stadig flere land tillater dobbelt statsborgerskap. Norge er faktisk det eneste landet i Norden og et av veldig få land i Europa som ikke tillater dette. Hvorfor? Hva er vi redd for?

Det er faktisk tillatt i Norge, men bare i noen tilfeller. Dagens statsborgerlov i Norge går ut på et prinsipp om ett statsborgerskap; denne loven reflekterer ikke en globalisert verden. 85 prosent av barn som er født i Norge med foreldre fra et annet land enn Norge får dobbelt statsborgerskap, men for dem som har foreldre fra 26 land er loven annerledes. For disse må man søke statsborgerskap for barn født i utlandet, og da mister man altså sitt norske. Vi er alle født i Norge med minst én utenlandsk forelder, men har altså ikke samme rettigheter. Etter min mening er dette forskjellsbehandling. Mange nordmenn i dag har to statsborgerskap uten at det skaper problemer; vi klarer altså å håndtere dette veldig greit.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer