DEBATT

Debatt: Statsborgerskap

Lojalitet er ikke bare bundet til statsborgerskap

Vi er alle født i Norge med minst én  utenlandsk forelder, men har ikke samme rettigheter. 

ØNSKER DOBBELT STATSBORGERSKAP: -  Det er fullt mulig å ha lojalitet til to land, mener Anita Stadven 
 van der Staal. Foto: Privat
ØNSKER DOBBELT STATSBORGERSKAP: -  Det er fullt mulig å ha lojalitet til to land, mener Anita Stadven  van der Staal. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I fjor ble kronikken min om dobbelt statsborgerskap publisert her i Dagbladet. En utredning fra Stortinget uteblir, og jeg skriver til politikerne, som kan gjøre en forskjell for meg og tusener av andre nordmenn rammet av dette.

Vi er alle forskjellige, med ulike bakgrunner og historier, men vi brenner alle for samme sak: «Ja til dobbelt statsborgerskap!»

Vi lever i en globalisert verden hvor stadig flere land tillater dobbelt statsborgerskap. Norge er faktisk det eneste landet i Norden og et av veldig få land i Europa som ikke tillater dette. Hvorfor? Hva er vi redd for?

Det er faktisk tillatt i Norge, men bare i noen tilfeller. Dagens statsborgerlov i Norge går ut på et prinsipp om ett statsborgerskap; denne loven reflekterer ikke en globalisert verden. 85 prosent av barn som er født i Norge med foreldre fra et annet land enn Norge får dobbelt statsborgerskap, men for dem som har foreldre fra 26 land er loven annerledes. For disse må man søke statsborgerskap for barn født i utlandet, og da mister man altså sitt norske. Vi er alle født i Norge med minst én utenlandsk forelder, men har altså ikke samme rettigheter. Etter min mening er dette forskjellsbehandling. Mange nordmenn i dag har to statsborgerskap uten at det skaper problemer; vi klarer altså å håndtere dette veldig greit.

Et vanlig motargument gjelder lojalitet. Av egen erfaring kan jeg si at det er fullt mulig å ha lojalitet til to land. Jeg snakker ikke om å dele ut dobbelt statsborgerskap til hvem som helst, men vi som allerede har en tilhørighet til et annet land bør ikke måtte gi opp en del av vår identitet. Dette er ikke basert bare på statsborgerskap, og det er naivt å tenke at vi bare kan ha én tilhørighet av gangen. Jeg er født i Norge med en norsk mor og en australsk far, og kan ikke ha dobbelt statsborgerskap. Ironisk nok kunne jeg ha hatt begge om jeg var født i Australia! Er ikke dette rart?

Fra fødselen av ligger identiteten og tilhørigheten min i to forskjellige land gjennom slekt og kultur. Dobbelt statsborgerskap hadde ikke endret min lojalitet til Norge, for den ligger også her gjennom min norske mor. Lojalitet er ikke bundet til statsborgerskap, men heller til verdier og tilhørighet. Norge er et åpent og inkluderende samfunn med rettigheter for alle. Det er nettopp dette som skaper lojalitet, og det er viktig ikke å undergrave

dette. Dobbelt statsborgerskap for dem som har behov for det undergraver ikke lojalitetsgrunnlaget, tvert imot.

Uansett utfall kommer jeg alltid til å føle meg like mye norsk som australsk. Så kjære politiker, hjelp oss å gjøre en endring! Jeg kjemper med alt jeg har for denne saken, men det er du som har det siste ordet!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer