Lokalavis og raid-objekt

Asker og Bærums Budstikke er Norges mest berømte lokalavis. De to bygdene er en integrert del av Stor-Oslo, men avisa har vært en viktig institusjon i de politiske, økonomiske og kulturelle virksomheter som har opprettholdt og fornyet disse lokalsamfunnenes egen identitet på grensen mot storbyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nå er avisa 100 år og feires med en stor og pent presentert bok skrevet av Rolf Kluge, som var redaktør fra 1961 til 1991. Det er en bygdebok, en bedriftsbok og en avisbok, men i motsetning til mange bøker av dette slaget har den interesse for flere enn bygdefolket.

Kluges levende beskrivelse av avisas tilblivelse og vekst i takt med lokalsamfunnets, er en journalistisk «personliggjøring» av norsk avisindustris historie. Den starter med boktrykkeren som kommer reisende en dag og slår seg ned. Som sin samtidige Amandus Schibsted som bygget Aftenposten, skapte Jørgen Christian Kanitz Asker og Bærums Budstikke. Johannes Løken, som var redaktør i 40 år, formulerte avisas motto og forretningside slik: «En avis som bare kommer to ganger pr. uke og som ligger tett opp til hovedstaden og dens presse, må avstå fra den fornøyelse å fylle sine spalter med nyheter fra det store utland og innland.» Bortsett fra verdenskriger har «Stikka» aldri beskrevet annet enn bygdenes begivenheter og aldri nevnt navn på folk som ikke har hatt opphold eller vist seg i bygdene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer