Lokalavis sladdet hest

Gullhesten i Glåmdalen.

(Dagbladet.no): Bruk av sladd for å anonymisere personer vi omtaler i pressen er et velkjent grep. Noe vi langt sjeldnere opplever, er forsøk på å anomymisere dyr, noe vi i går kunne se gjort i saken «Smuglet hest» på Glomdalen.no.

«Illustrasjonsfoto. (Hesten på bildet har ikke noe med saken å gjøre og er derfor sladdet.)» står å lese under bildet i saken, som Journalisten.no fikk øynene opp for i dag.

Seiersrik hest
Saken er skrevet av nettansvarlig Per-Erik Stømner i Glåmdalen.

- Vi bor i grenseregionen, og har derfor mye med tollere å gjøre - det smugles jo mye sprit, tobakk og ymse greier over grensene. Men plutselig dukket det opp en hest, og da måtte jeg ha et illustrasjonsbilde. Det blir litt kjedelig med tollere i refleksvest, sier Stømner til Dagbladet.no.

Et raskt søk i avisas bildearkiv ga resultater - men bildet kunne det kunne ikke brukes helt som det var.

- Det bildet som passet best, med snø i bakgrunnen, var av den gamle traveren som jeg ikke skal si hva heter. Men jeg kan si så mye som at den hadde 14 seire på 22 toto-løp i 2000, så av frykt for at noen skulle kjenne den igjen valgte jeg å sladde den, sier Stømner, som like godt sladdet bylinebildet sitt i samme slengen.


Blitt svartpølse?
- Det er først og fremst øynene man kjenner igjen en hest på, mener du?


- Jaaa, det er jo det området vi sladder på mennesker, i hvert fall. Jeg regner vel med at det er sånn eieren ville kjent igjen hesten. Dessuten vet jeg ikke om den er live eller om den er blitt svartpølse, så det kan jo være sårt for eieren å se gamle gullhesten, sier Stømner.


Han forteller at den uvanlige anonymiseringen ikke har gått ubemerket hen hos leserne:

- I løpet av kveldingen i går og i natt har jeg fått både sms-er og eposter, samt at folk har lagt ut saken på facebook og lignende. Det er mange som har synes det har vært en højdare mot slutten av uka, ler Stømer.