Lokale folkeavstemninger

«Den tid og de ressurser man har brukt på å kartlegge de direkte demokratiske virkemidlene, står ikke i forhold til fokuset på lokaldeltakelse ellers i samfunnet.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag skal Stortinget etter planen ta stilling til revideringer av valgloven, og til høsten skal det behandle mulige endringer av valgloven knyttet til temaet folkeavstemninger. Valglovutvalget kom med sin innstilling i januar 2001, og av 597 sider handlet under 20 om folkeavstemninger generelt. Forslaget per dags dato er å innføre en lokal forslagsrett, dvs. et dagsordeninitiativ (noe misvisende kalt innbyggerinitiativ) som innebærer at det tas inn regler i kommuneloven om at en kommune/fylke er forpliktet til å ta opp en sak til behandling innen seks md. hvis to prosent av innbyggerne krever det. Dette forslaget preges ikke av det vi ellers ville forbundet med «initiativrett», hvor folkeavstemning på en eller annen måte knyttes til initiativet.

Lokalvalgdeltakelsen i Norge er synkende. Samtidig kan vi se en økning av direkte deltakelse lokalt, som f.eks. aksjoner og underskriftskampanjer. Folk velger derfor å engasjere seg på en annen måte enn tidligere. Direkte deltakelse er en mobiliseringsform med utgangspunkt i en enkeltsak, den er av kortvarig karakter, og lokale folkeavstemninger er bare én form for direkte deltakelse. Det er mange gode grunner til at beslutninger om lokale folkeavstemninger og initiativrett bør utsettes og at spørsmålet utredes nærmere. Disse er det heller ikke tatt nok hensyn til i Valglovutvalgets utredning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer