TOK TRE KULER:  William Nygaard var døden nær etterå ha blitt skutt i sin egen hage på vestkanten i Oslo i 1993. Attentatet er aldri oppklart.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TOK TRE KULER: William Nygaard var døden nær etterå ha blitt skutt i sin egen hage på vestkanten i Oslo i 1993. Attentatet er aldri oppklart. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Lokker med to millioner kroner til den som kan oppklare drapsforsøket på Nygaard

Stiftelsen Fritt Ord, Den norske Forleggerforening og Aschehoug forlag mangedobler dusøren i et forsøk på å finne gjerningsmannen som avfyrte skuddene i 1993.

(Dagbladet): Stiftelsen Fritt Ord, Den norske Forleggerforening og Aschehoug forlag øker dusøren for avgjørende tips i saken fra 500 000 til to millioner kroner.

- Fritt Ords styre håper på denne uvanlige måten å bidra til å få frem avgjørende tips som kan løse saken. For noen der ute vet hvem som stod bak drapsforsøket på William Nygaard i oktober 1993, sier Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås i en pressemelding som ble sendt ut i dag.

Ble skutt Det var i oktober 1993 at daværende forlagssjef i Aschehoug, William Nygaard d.y., ble ble rammet av tre pistolskudd og livstruende skadet utenfor sin bolig i Oslo, fire år etter at forlaget hadde oversatt og gitt ut den kontroversielle romanen «Sataniske vers» av Salman Rushdie.

Boka ble ansett for å være blasfemisk av islamister, og presteskapet i Iran hadde utstedt en dødsdom over forfatteren og alle som bidro til å spre boka. Tidligere hadde både den japanske oversetteren blitt drept og den italienske angrepet med kniv som følge av den såkalte fatwaen.

I 2010 utlyste Den norske Forleggerforening og Aschehoug forlag en dusør på 250 000 kroner hver for avgjørende tips som fører til at Nygaard-saken blir løst. Fritt Ord går nå inn med 500 000 nye kroner, samtidig som Forleggerforeningen øker sitt beløp til 500 000 kroner og Aschehoug til en million kroner.

Den samlede dusøren blir da på to millioner kroner. Dusørøkningen skjer ifølge pressemeldingen etter at Paris-terroren i januar har aktualisert saken, og etter diskusjoner med journalist og forfatter Odd Isungset, som har laget TV-dokumentarer og skrevet bok om Nygaard-saken. Ingen av de tre fatwa-relaterte sakene er løst, men den norske er nærmest en løsning, ifølge Isungset.

Tipsere bes om å ta kontakt med Kripos.

Angrep på ytringsfriheten William Nygaard er i dag pensjonist, men kjent som formann i forfatterforeningen Norsk PEN og fram til i fjor styreleder i NRK. Det er hans sønn Mads Nygaard som i dag leder Aschehoug.

- Vi må gjøre alt som står i vår makt for å forsøke å løse denne saken. Angrep på Rushdies forleggere er et angrep på ytringsfriheten, den mest grunnleggende av alle verdier i et demokratisk samfunn, sier Mads Nygaard på vegne av Aschehoug forlag i pressemeldinga.

At attentatet aldri er oppklart, omtaler Åmås som et norsk traume på samme måte som Palme-saken er det i Sverige.

- Den uoppklarte saken kaster fortsatt skygge over forlagsarbeidet i ytringsfrihetens tjeneste, sier administrerende direktør Kristenn Einarsson i Den norske Forleggerforening.

NASJONALT TRAUME: Fritt ord-leder Knut Olav Åmås sammenlikner saken med Palme-saken. Stiftelsen går inn med midler for å øke dusøren for avgjørende tips i saken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NASJONALT TRAUME: Fritt ord-leder Knut Olav Åmås sammenlikner saken med Palme-saken. Stiftelsen går inn med midler for å øke dusøren for avgjørende tips i saken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer