FILMATISERT KLASSIKER: Vladimir Nabokovs «Lolita» har blitt filmatisert en rekke ganger. I 1997 hadde Jeremy Irons og Dominique Swain hovedrollene.
FILMATISERT KLASSIKER: Vladimir Nabokovs «Lolita» har blitt filmatisert en rekke ganger. I 1997 hadde Jeremy Irons og Dominique Swain hovedrollene.Vis mer

Lolitas etterkommere

Sara Stridsbergs versjon av «Lolita» er mørkere enn originalen. Det ville Vladimir Nabokov likt, tror Erle Marie Sørheim.

ANMELDELSE: Sara Stridsberg fikk sitt store gjennombrudd som forfatter i 2007 da hun vant Nordisk Råds Litteraturpris for «Drømmefakultetet». Boken var en fiksjonsbiografi om ekstremfeministen Valerie Solanas.

Nå har Stridsberg tatt utgangspunkt i Vladimir Nabokovs «Lolita» og kreert fire selvstendige historier som alle er knyttet opp til klassikeren.  
Fire skjebner Lo bor sammen med faren sin etter at moren forlot dem og pleier upassende forhold til voksne menn. Dolores er den gravide Lolita fra Nabokovs bok. Hun har giftet seg og skal snart føde. I tillegg forsøker en vitenskapsmannen å få en kvinnelig ape til å tegne, og en mor reiser rundt i verden uten sitt barn.

Det er en mørk, skitten og forvrengt verden Stridsberg trekker oss inn i. Prostitusjonen florerer, forfallet har startet og latteren stilnet. Historiene går aldri direkte inn i hverandre, men det gjør tematikken og stemningen. Slik skapes det en helhet uavhengig av narrativet.

Symboltung tekst «Darling River» inneholder også leksikalske sider hvor ulike begreper får en slags forklaring. Disse delene fungerer som fine fortolkende pusterom og gjør Stridsberg egen stemme tydelig. Men i de handlingsbaserte tekstene driver Stridsberg til tider også symbolikken for langt. For eksempel i den gjentagende påpekingen av at Los klær har blitt for små, at vitenskapsmannens klær ikke passer og i Dolores ekstreme appetitt for søt bakst og sukker. Det er gode virkemidler, men, som med kakene til Dolores, blir man fort mett av dem.  

PRISBELØNT: Sara Stridsberg vant den høythengende Nordisk Råds Litteraturpris i 2007. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
PRISBELØNT: Sara Stridsberg vant den høythengende Nordisk Råds Litteraturpris i 2007. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

Stridsbergs evne til å beskrive ensomhet, smerte og sanseinntrykk gir boken litterære kvaliteter som trekker den ut av den gjørma karakterene befinner seg i, mer eller mindre bokstavelig. Og oversetter Monica Aasprong har klart å overføre dette intense og presise språket til et upåklagelig norsk. Lolita sett fra et feministisk standpunkt er enda mørkere enn originalen, men jeg tror Nabokov hadde likt den.

Lolitas etterkommere