Lomborg, løgn og forbannet løgn

De skitne knepene Bjørn Lomborg møtes med, er uverdige og skuffende for forskersamfunnet, mener Hanne Svarstad og Tor A. Benjaminsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN DANSKE miljøforskeren Bjørn Lomborg ble nylig dømt for vitenskapelig uredelighet. Vi deler ikke Lomborgs framtidsoptimisme på alle områder. Men vi er skremt over den maktmisbruk som her utøves mot en kritisk miljøforsker. Uredelighet er en karakteristikk som først og fremst må forbeholdes noen av Lomborgs motstandere. Lomborg-saken gir et skremmende eksempel på dårlige vilkår for uavhengig og kritisk miljøforskning. Dessverre er ikke situasjonen bedre i Norge.

Lomborg er statistiker. Han har skrevet en bok med en gjennomgang av hvordan statistikk anvendes til å underbygge pessimistiske tilstandsrapporter om jordens miljø. Anerkjente og mediefokuserte forskere og miljøaktivister har fått sine pass påskrevet av Lomborg - deres statistiske krumspring holder ikke mål, og datagrunnlaget for en del påstander om miljøkrise er for tynt. Statistikeren selv finner det betimelig å trekke fram Disraelis gamle visdomsord: «Det finnes tre former for løgn: Løgn, forbannet løgn og statistikk.»

Lomborgs kritikk har blitt møtt med stor motoffensiv. Over 11 sider i Scientific American slaktes han av fire framtredende miljøforskere og miljøforkjempere. Disse er ute etter å forsvare sine etablerte standpunkter. En av dem, Thomas Lovejoy, er en biolog tilknyttet Verdens Naturfond (WWF), og han fikk selv hard medfart i Lomborgs bok for sin uholdbare omgang med data. Den danske skeptikeren fikk imidlertid ikke selv spalteplass i samme utgave av det amerikanske vitenskapsmagasinet, men kun en knapp side i et senere nummer. Derfor forsøkte han å legge ut kritikken og svarene på sin egen hjemmeside. Men da ble han truet med rettssak av Scientific American som angivelig var bekymret for copyright og salg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer