Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Plastforurensning:

Lommerusk til plastfugleredene

Regjeringens innsats mot marin forsøpling står til terningkast én.

SVADA: To millioner i friskt lommerusk til «Fishing for litter» var alt ministeren ville komme med. En miljø- og klimaminster fra Fremskrittspartiet ville trolig hatt samme svada og lave prioritering av det som Ola Elvestuen (til venstre) kalte «En av denne regjeringens viktigste saker», skriver artikkelforfatteren.


Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SVADA: To millioner i friskt lommerusk til «Fishing for litter» var alt ministeren ville komme med. En miljø- og klimaminster fra Fremskrittspartiet ville trolig hatt samme svada og lave prioritering av det som Ola Elvestuen (til venstre) kalte «En av denne regjeringens viktigste saker», skriver artikkelforfatteren. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Meninger

«Hvordan skal vi løse utfordringene med marin forsøpling», spurte Norges Rederiforbund og klima- og miljøminister Ola Elvestuen torsdag forrige uke. 150 representanter fra næringen, miljøorganisasjonene, havnene og forskjellige teknologileverandører fikk oppsummert omfanget av marin forsøpling i Kongeriket og at dette er et stort globalt problem.

Kort oppsummert er Norge verdens beste på avfallshåndtering, vi har en fremoverlendt miljøbevegelse og vi har en rederinæring som i mange store globale spørsmål går foran for å finne løsninger. Åtte millioner tonn plast ender opp i havene hvert år. Det må stoppes. Per i dag har regjeringen brukt 80 millioner til opprydning av marin forsøpling i Norge, og pengene var på plass før miljøpartiet Venstre kom i regjering.

For ti år siden så jeg bilder tatt av kapteinen på et Wilhelmsen-skip som seilte rundt en flytende plastøy i Stillehavet på vei fra Yokohama til Los Angeles. Rederinæringen har visst om det økende miljøproblemet lenge, og Rederiforbundet var krystallklare i sin melding til forsamlingen om at alle 1800 norskeide skip må bidra med en miljøplan for egen virksomhet, og sammen ta globalt ansvar.

Administrerende direktør Harald Solberg innledet møtet. Klaveness og Wilhelmsen kom med sine forpliktende ord om at de opptrer redelig og bidrar til å få ned marin forsøpling. Bård Vegar Solhjell, nå landsjef i Verdens naturforbund, oppsummerte arbeidet som svært viktig, og at vi må handle lokalt, tenke globalt.

Det som er bekymringsfullt er at Klima- og miljøminister Ola Elvestuen først synliggjorde problemet med å vise bilder fra plastfugleredene på Runde, og presenterte departementets gode analyse på hvor omfattende problemet er på denne planeten. Det ble vist til forskning hvor forskjellig tilsig av spesielt plast og mikroplast er sammensatt og forskjellig fra nord til sør i landet vårt.

I Oslo kommer forsøplingen fra land, men langs vår kystlinje er det for eksempel mer forsøpling fra maritim næring i nord. Vi har altså god oversikt, og vi vet vi må handle. Som i de fleste saker, tar Oslo handling, men hele landet må med, og det er regjeringens ansvar.

Da salen ventet på en god nyhet fra regjeringen (vi i salen var tross alt skremt opp til å møte klokken 07.45) om at innsatsen trappes opp fra staten, ble det hele flaut da Elvestuen kun henvendte seg til rederinæringen, som jo allerede er på god vei til å ta sitt ansvar. I mange miljøspørsmål henvender regjeringen seg til næringen fordi det ikke skjer noe. Dette ble som å fri etter at man allerede har fått ja.

To millioner i friskt lommerusk til «Fishing for litter» var alt ministeren ville komme med. En miljø- og klimaminster fra Fremskrittspartiet ville trolig hatt samme svada og lave prioritering av det som Elvestuen kalte «En av denne regjeringens viktigste saker».

Frp klarte å surre til engangsavgift på plastposer, mens Venstre-leder Skei Grande sto opp for at det er en del av løsningen for å redusere marin forsøpling. En annen av Venstres fanesaker er god returordning på bildekk. Det er ikke nevnt med ett eneste ord fra Elvestuen i år. Og flere tiltak har Venstre snakket mye om – før makten kom.

Vi kan ikke ha plastfuglereder. Rederiforbundet skal ha ros for at møtematen som vanlig ble servert uten engangsbestikk. Men regjeringen får i denne saken terningkast én.

Som Def Leppard synger: Action, not words.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media