Londons teaterscener knuser Premier League

Nesten dobbelt så mange tilskuere i løpet av ett år.

TAPER: Både fotballbanen og teaterscenen er et sted for store gester, større overraskelser og det som kan se ut som dramatiske dødsfall. Men skal vi tro en britisk undersøkelse er det faktisk West End, og ikke Premier League, folk i størst grad flokker til når de skal ha sin dose drama. Foto: NTB Scanpix
TAPER: Både fotballbanen og teaterscenen er et sted for store gester, større overraskelser og det som kan se ut som dramatiske dødsfall. Men skal vi tro en britisk undersøkelse er det faktisk West End, og ikke Premier League, folk i størst grad flokker til når de skal ha sin dose drama. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Teatrene i London har nesten dobbelt så mange besøkende som kampene i Premier League i løpet av en sesong. 

Det er det muligens overraskende resultatet av en fersk rapport fra Society of London Theatre (Solt).

Rapporten har gått igjennom besøket ved 241 profesjonelle teatre i Englands hovedstad. Til sammen rommer teaterhusene 110 000 seter. De setene fyller de - ifølge rapporten kunne de til sammen notere seg for 22 millioner tilskuere i året. Nesten en fjerdedel av alle turister som besøker London er innom et teater.

Premier League hadde til sammenligning nesten 14 millioner tilskuere i 2013/2014-sesongen

- Verdens teaterhovedstad Det er fagbladet The Stage som utførte analysen på oppdrag fra Solt. 

- Londons teatre er bedre besøkt enn Premier League og bringer inn mer billettpenger enn Londons kinoer, sier Alastair Smith, som er redaktør for bladet. 

- London er uten tvil verdens teaterhovedstad. Fra lysene på West End til de yrende småteatrene til fremveksten av interaktivt teater er kvaliteten, variasjonen og bredden som tilbys her uten sidestykke. Når sektoren også ansetter tusenvis av mennesker og bringer inn nesten 630 millioner pund i året, er den svært viktig for økonomien vår, sier Boris Johnson, som er ordfører i London. 

Jevnt i Norge I Norge har vi verken West End eller Premier League. Det som finnes av tall tyder også på at situasjonen er langt jevnere.  

Ifølge Norsk Kulturbarometer for perioden 2008 til 2012, var det markant nedgang i oppslutningen rundt teaterarrangementer. 45 prosent av befolkningen hadde besøkt et scenekunstarrangement i løpet av de siste 12 månedene, mot de 55 prosentene som oppga at de hadde besøkt et idrettsarrangement. 

Ifølge Norsk Teater- og Orkesterforening oppga de 17 scenene som får penger over statsbudsjettet i 2012 et samlet publikumstall på 1 573 410. I eliteserien samme år var antall tilskuere 1 677 347.