OSCAR-NOMINERT: Jenny (Carey Mulligan) forelsker seg i den langt eldre David (Peter Sarsgaard) i «An Education», regissert av danske Lone Scherfig, som er nominert til Oscar for beste film.
OSCAR-NOMINERT: Jenny (Carey Mulligan) forelsker seg i den langt eldre David (Peter Sarsgaard) i «An Education», regissert av danske Lone Scherfig, som er nominert til Oscar for beste film.Vis mer

Lone er blitt film-dronningen av Danmark

Hennes «An Education» kan vinne Oscar for beste film.

|||Glem «Max Manus». Den type film lager amerikanerne bedre enn oss likevel. Det nasjonalromantiske krigseposet hadde for mange og for åpenbare svakheter til å bli annet enn en veggpryd i Oscar-selskapet, der det ble vraket etter første dans. Sett med nordiske øyne er det Lone Scherfig som er ballets dronning. Da Oscar-nominasjonene ble offentliggjort tidligere denne uken, ble det klart at den danske regissørens andre engelskspråklige film, «An Education», er en av de ti filmene som kan bli kåret til årets beste film når de attrådde statuettene deles ut 7. mars. Scherfig var også et outsidertips til Beste regissør-kategorien. Dersom det hadde slått til, ville hun vært den femte kvinne noensinne til å tevle om den prestisjetunge prisen.

Scherfigs prestasjon er likevel, og selvfølgelig, imponerende. Ikke minst er anerkjennelsen som nå blir filmen hennes til del, et vitnemål om hvor stor innflytelse den danske Dogme-bevegelsen har, hele femten år etter det puritanske filmmanifestet ble forfattet av Lars von Trier og Thomas Vinterberg. Dogme-manifestet la strenge føringer på regissørene og forbød dem blant annet å bruke kunstig lys og musikk som ikke ble produsert på samme tid og sted som bildet. Scherfigs gjennombruddsfilm, publikumssuksessen «Italiensk for begynnere», var en Dogme-film.  
- Jeg prøvde å få skuespillerne til virkelig å lytte til hverandre, å snakke med et element av uforutsigbarhet gjennom hele filmen, sier hun om hva hun har tatt med seg fra Dogme-tiden.

24-årige Carey Mulligan, som er Oscar-nominert i kategorien «Beste kvinnelige skuespiller», spiller den akademisk anlagte, men naive Jenny, som går i siste klasse på videregående og blir spådd en strålende fremtid. Men sekstiårene sniker seg innover Storbritannia, og Jenny gjør opprør mot foreldrene og lærerness forventninger, blant annet gjennom å innlede et forhold til den langt eldre David, spilt av Peter Sarsgaard.

«An Education» er en bittersøt historie om modning. Den er godt tenkt og godt skrevet, men heves særlig av fremragende skuespillerprestasjoner fra Mulligan og Sarsgaard, og et ensemble som inkluderer Emma Thompson, Dominic Cooper og Alfred Molina. Selv sier Scherfig at om hun har noe metode, er den knyttet til tilliten til skuespillerne hun jobber med.
- Når du hyrer noen, betyr det at du har tro på at de er gode og at de kan bidra, sier Scherfig til Slant Magazine.
- Det blir også et spørsmål om å skape en stemning der de får mot til å tilføre filmen noe.

Regissøren har selv innrømmet at det var annerledes og iblant frustrerende å komme fra Dogme-universet, der regissøren er den dominerende kraften, til å jobbe i et britisk system der produsenten har mye større innflytelse. Suksessen hun nå nyter med «An Education» kan si noe om hvor viktig det er både å ha integritet og å kunne innordne seg. Dersom regissører blir for styrt, av produsentplaner eller publikumstall eller begge deler, får de ikke nok selvtillit og utvikler ikke sine egne instinkter. Samtidig kan også en egenrådig regissør vinne på å jobbe innenfor gitte rammer, forholde seg til et stort apparat og erfarne produsenter. Den begavede Scherfig har i sin karriere fått anledning både til å utfolde seg selv og til å være disiplinert og pragmatisk, og resultatet er en liten perle av en film. Det er hva man må kunne kalle en god utdannelse.
«An Education» har norsk premiere 16. april.