«Lonely Planet» for viderekomne

Tullball i verdensrommet.

FILM: Kan vi glemme «Star Wars» et øyeblikk? Episke, doble sciencefictiontrilogier har absolutt sin plass i filmhistorien, men «Haikerens guide til galaksen» tar oss med på en langt mer humoristisk ferd til galakser langt, langt borte. Og den har en rollefigur med et ego større enn Darth Vaders.

Egentlig er det nesten for godt til å være sant: Mer enn 20 år etter at Douglas Adams og Hollywood begynte å snakke sammen, har det endelig blitt film av hans fantasifulle tullball om verdens undergang. I mellomtida har Adams forlatt oss for godt, og Karey Kirkpatrick har fullført filmversjonen av manuskriptet - som begynte som radioteater, fortsatte i romanform, og så var innom en tv-serie før det begynte å nærme seg kinoutgaven.

Denne lange prosessen betyr igjen at veldig mange der ute tror de kan alle replikkene før de har sett filmen, de forventer at man har fulgt Douglas Adams\' originalversjoner, og gjengitt alt så nært opp til urteksten som mulig.

Men slik er det heldigvis ikke. Kirkpatrick og regissør Garth Jennings (hans claim to fame er tv-serien om Ali G) har frigjort seg fra Adams, nok til for eksempel å gi de onde vogonene (de med universets tredje verste poesi) en mye større rolle. Et annet eksempel er den geniale oppfinnelsen «synsvinkelgevær», der den som blir truffet av det, ser ting fra samme synsvinkel som den som skyter.

Ellers er mye som før: Historien handler om Arthur Dent (Martin Freeman) og hans skjebne etter at jorda sprenges i småbiter - fordi en ny ekspressvei skal bygges gjennom vår del av Melkeveien. Arthur får hjelp av sin venn Ford Prefect (Mos Def), som viser seg å ikke komme fra Guildford, men fra en liten planet i nærheten av Betelgeuse. Sammen får de haik med et vogonskip, og derfra blir alt bare villere og villere. På veien støter de også på galaksens president, den mektig selvopptatte Zaphod Beeblebrox (Sam Rockwell), og den manisk depressive roboten Marvin.

Ja da, det er sterkt Monty Python-inspirert, filmen er bygd opp episodisk, handlingen er mildt sagt springende, den tynne, røde tråden er kappet i små biter og satt sammen igjen mer eller mindre tilfeldig. Men moro er det, og valget av Freeman (fra «The Office») som Arthur er perfekt som den hjelpeløst indignerte jordboeren.

 ROMTUR: Douglas Adams\' berømte roman «Haikerens guide til galaksen» har endelig blitt film - over 20 år etter at Adams og Hollywood begynte å snakke sammen. Alle foto: Filmweb.no
ROMTUR: Douglas Adams\' berømte roman «Haikerens guide til galaksen» har endelig blitt film - over 20 år etter at Adams og Hollywood begynte å snakke sammen. Alle foto: Filmweb.no Vis mer
IKKE AKKURAT «LONELY PLANET», NEI: Arthur Dent og Ford Prefect med den eneste boka du ikke kan klare deg uten, i hvertfall hvis du hadde tenkt å haike omkring i galaksen.
BRING IT ON: Ford Prefect, Arthur Dent og Zaphod Beeblebrox er klar for det meste.