FJERNES FRA SPOTIFY: Trine Rein er en av artistene hos plateselskapet daWorks, som nå fjerner alle sine artister fra streamingtjenesten Spotify. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
FJERNES FRA SPOTIFY: Trine Rein er en av artistene hos plateselskapet daWorks, som nå fjerner alle sine artister fra streamingtjenesten Spotify. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer

Lønn per avspilling: 0,009 kroner

Norsk plateselskap fjerner alle artistene sine fra Spotify.

||| (Dagbladet/NTB): Det norske plateselskapet daWorks vil så snart som mulig trekke alt sitt repertoar fra Spotify.

- Ved siden av å generere svært lite penger til kreatørene og rettighetshaverne bak musikken, er dette en abonnementsform som lærer markedet at musikken skal være gratis.

- På prinsipielt grunnlag mener vi at brukerne bør betale for en slik løsning, skriver selskapets daglige leder Jørn Dalchow i en pressemelding ifølge NTB.

Han ønsker imidlertid streamingtjenester velkommen såfremt de er basert på betalte løsninger som gir akseptable inntekter i forhold til bruken.

0,009 per stream - Dessverre tillater ikke Spotify i dag at vårt repertoar kun er tilgjengelig på deres betalingstjeneste, sier han videre.

FJERNES FRA SPOTIFY: Finn Kalvik. Foto: LARS EIVIND BONES/Dagbladet
FJERNES FRA SPOTIFY: Finn Kalvik. Foto: LARS EIVIND BONES/Dagbladet Vis mer

daWorks har siden oppstarten hatt omfattende bruk på Spotify; i overkant av 1,3 millioner streams på hele katalogen.

For dette har Spotify i snitt betalt daWorks 0,009 kroner per stream - et beløp som skal fordeles mellom artister, produsenter og plateselskap.

Det uavhengige norske plateselskapet daWorks feirer i år ti år og representerer cirka 600 innspillinger. Blant artistene er Ovi, Something Sally, Trine Rein, Winta, Kari Iveland, Finn Kalvik, Göran Fristorp, Johanna Demker og Marian Aas Hansen, skriver NTB.

- Tilfører millioner Spotify skriver følgende i en e-post til Dagbladet.

«Spotify er på relativt kort tid blitt en av de største inntektskildene innen det digitale musikkfeltet, siden lanseringen i 2008.

FJERNES FRA SPOTIFY:Marian Aas Hansen. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
FJERNES FRA SPOTIFY:Marian Aas Hansen. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

Vi kan ikke direkte kommentere direkte forhold til noen av rettighetshaverne. Likevel er det viktig å understreke at Spotify ikke har noe direkte kontraktsforhold med artistene. Kontraktsforholdet er med plateselskapene, som betaler i henhold til relevante avtaler. I tillegg betaler vi kompensasjoner til rettighetsorganisasjoner (som TONO), som betaler komponistene.

Siden lanseringen har vi tilført større inntekter til selskap, utgivere og rettighetsorganisasjoner, og tilfører nå flere millioner Euro i utbetalinger til rettighetsholdere. Disse pengene skal gå tilbake til artister og komponister.»

FJERNES FRA SPOTIFY: Ovi., her sammen med Paula Seling under Eurovision-finalen. Foto: Anders Grønneberg
FJERNES FRA SPOTIFY: Ovi., her sammen med Paula Seling under Eurovision-finalen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer