Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lønna til Hollywood-kvinner stuper etter fylte 34

Mens herrene bare blir mer ettertraktede med alderen.

PÅ TOPP: Ifølge statistikken er 34 år gamle Zooey Deschanel fra «New Girl» på toppen av sin karriere akkurat nå - i alle fall økonomisk.
PÅ TOPP: Ifølge statistikken er 34 år gamle Zooey Deschanel fra «New Girl» på toppen av sin karriere akkurat nå - i alle fall økonomisk. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Filtermagasin.no): Det er vel ingen som setter kaffen i halsen av å høre at Hollywood har en hang til det forfengelige. Men denne studien kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på deg, likevel.

En ny studie, publisert i Journal of Management Inquiry, har tatt for seg forholdene mellom kjønn, alder og inntekt i Hollywood. De har studert lønnsslippene til 265 skuespillere, både menn og kvinner, mellom 1968 og 2008. Tallene taler for seg.

Downey jr. tjener trippelt av Lawrence
Mest slående er det at lønningene til kvinnelige stjerner stuper etter fylte 34.

Det er så gammel som for eksempel «New Girl»-stjerna Zooey Deschanel er. Ifølge statistikken er hun nå på toppen av karrieren sin.

Deres mannlige kollegaer kan på sin side fortsette å kreve høyere lønninger mye lengre. De når toppen ved 51 år, før lønningene flater ut og holder seg på et jevnt nivå.

USA Today har også undersøkt litt: Stjerneskuddet Jennifer Lawrence (23), som synes å være på annenhver filmplakat og allerede er Oscar-nominert for tredje gang(!), tjente 26 millioner dollar i fjor. Det er i grunn en grei slant penger, det. Og Angelina Jolie (38) tjente enda mer, med 33 nye millioner i bankboksen.

Men det er fortsatt bare barnemat i forhold til for eksempel Channing Tatum (33) sine 60 mill., eller de 75 som Robert Downey, jr. (48) kunne gjemme bort i Iron Man-drakta.

- Mikrokosmos av samfunnet
- Det er et mikrokosmos av det som skjer ellers i samfunnet, sier Timothy Judge til USA Today.

Han er professor ved University of Notre Dame i Indiana, og blant dem som har ledet forskningen.

- Vi lever i et utseendefokusert samfunn, understreker han.

Kanskje ikke overraskende er det bare mot slutten av 20-åra at jentene utkonkurrerer gutta.

Likevel, det handler ikke bare om utseende. Like viktig er det at det finnes langt færre roller for jentene. Bechdel-testen er grei å kjenne til, om du vil få litt perspektiv.

Bare tenk over hvor ofte du ser filmer der helten og de fleste hjelperne er kvinner. At det veldig ofte er gutta som hyres som manusforfattere, regissører og studiosjefer gjør ikke situasjonen enklere.

Forresten finnes det selvfølgelig også unntak. Meryl Streep, heter hun, og hun blir bare en større og større stjerne, 64 år gammel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!