Lønning tapte nabokrangel

Per Stål Lønning skal løse nabofeider på TV2, men tapte sin egen kamp mot naboen. TV-sluggeren har vært i en årelang krangel fordi han mente naboens garasje var for stor og stygg.

Lønning er programleder i «Nabofeiden», seks programmer som skal sendes seinvinters eller til våren på TV2. Der skal han ved hjelp av en jury felle avgjørende dom i saker der naboer av en eller annen grunn ikke kommer til enighet.

Lønning håper på tøffe tak i programmet sitt - noe han sjøl har opplevd i en ti måneders feide med naboen i Jerpefaret i Oslo.

Papirmølle

Lønnings bitre feide om bygging av en 49,5 kvadratmeter stor carport med bod involverte jurister og eksperter innen flere etater, Huseiernes Landsforbund, en sivilarkitekt g flere advokater.

Saksmappa er tykk. Den inneholder 32 dokumenter fordelt på 120 A4-sider.

- Det var ikke koselig. Vi hilste ikke på hverandre, og det var veldig tåpelig av oss å ikke gjøre det, sier Lønning i dag.

- Opplevde du at det kokte litt for mye?

- Både ja og nei. Vi kan le av dette i dag. I slike situasjoner er det ofte fristende å ta mannen i stedet for ballen. Jeg synes slikt er latterlig. Men det er sånn det ble.

- Føler du deg i stand til å behandle nabofeider på såkalt objektivt, journalistisk vis?

- Ja, selvsagt. Hvorfor ikke? Jeg ville sannsynligvis ikke fått jobben uten denne konflikten. Det er ikke sånn i TV2 at man bruker programledere uten noe som helst erfaring fra temaer som skal tas opp. Vi er jo litt profesjonelle.

«Fredsomme menn»

Denne erfaringen vil gjøre meg til en enda bedre programleder. Når to fredsomme menn som meg og Vilhelm kan krangle, så kan alle krangle. Jeg vil ikke se rart på folk som krangler i studio.

Den bitre nabostriden startet i 1999. Da fikk Frank Murud i Jerpefaret 5C lov til å føre opp en garasje. Dette likte den andre naboen, Vilhelm Scheel i 5 A, dårlig. Han mente garasjen ble bygd på hans grunn. Saken gikk igjennom namsretten og lagmannsretten og endte i Høyesterett uten at det hindret at garasjen ble bygd.

Etter at Scheel sendte ut nabovarsel i midten av desember 2001, fordi han også ville bygge en garasje like ved, engasjerte Lønning seg med stor iver i nabofeiden.

En 49,5 kvadratmeter stor carport med bod ville ifølge naboene gjøre det vanskelig å passere med egen bil eller i nødsfall - med brannbil. Like ved går Holmenkollbanen, og ifølge dokumentene kan gnister fra skinnegangen føre til brann i gresset like ved - som igjen kan antenne husene i nærheten - hevdet naboene.

Den 11. januar skriver Murud at Scheels byggeplaner ikke er etter behov, men «en sykelig trang til hevn».

15. januar 2002 skriver Lønning til plan- og bygningsetaten:

«Eg sluttar meg, fullt og heilt, til inkomen protest frå Frank Murud, men eg vil også kome med eigne synspunkt. For meg vil ei gjennomføring av Vilhelm Scheels planar føre til heilt umulige inn- og utkjøringsforhold vinterstid. (...) Til og med i dag er inn- og utkjøringsforholda til tider problematiske, men eg forstår at det er eit poeng for Vilhelm Scheel å gjere dei enda verre. 25. desember 2001 uttalte han at vi nå skal få garasjen hans {lsquo}midt i trynet', fordi vi protesterte i forrige runde.»

- Det er skøyteis i svingen der, og jeg har mange ganger havnet på tvers med bilen. Nå er jeg avhengig av fart, og må enda mer opp i bakken, og da kan jeg suse rett i garasjen. Så det er bare å håpe på at varmekablene virker. Det vet du aldri, sier Lønning til Dagbladet i dag.

- Er det i ettertid noe du kunne gjort annerledes?

- Hva er det jeg har gjort, da?

- Du har klaget på naboens carport?

- Nei. Jeg kjempet imot byggingen av den så lenge jeg kunne, og la ballen død da det endelige vedtaket ble fattet. Etter det har vi ikke vekslet et vondt ord. Det er ingen vits i å la en garasje ødelegge livet ditt. Jeg skjønner likevel ikke i dag at kommunen ga tillatelse til bygget.

Carporten er ikke bare stor, mente Lønning og naboene.

- Den er også stygg. Etter at Oslo kommune formelt godtok byggeplanene 18. februar i fjor, engasjerte Lønning og Murud Huseiernes Landsforbund (HL) i nok en klagesak. Programlederen og hans gode nabo mener det var begått saksbehandlingsfeil, og at blant annet garasjens «farvevalg og taktekking ikke harmonerer med nærliggende bygg».

Naboen flyttet

Da Fylkesmannen i Oslo og Akershus vedtok at garasjen ikke er i strid med norsk lov den 21. oktober 2002, ble - på papiret - en nesten et år lang nabokrangel avblåst.

Men kanskje feiden ble avsluttet for alltid da Frank Murud flyttet omtrent samtidig? Han og kona Bente Synøve kjøpte seg en leilighet et annet sted i åsen for 10,5 millioner kroner. Eller ble striden lagt død da Scheel viste raushet og krympet garasjebygget noe, sjøl om han strengt tatt ikke behøvde det?

«Absurd opplevelse»

I sakspapirene til plan- og bygningsetaten opplyses også at Lønnings bolig i Jerpefaret 5D «delvis ligger utenfor regulert grense for bebyggelse».

- Jeg flyttet inn i 1993, og alt var godkjent da jeg flyttet inn. Dette er det huset det kanskje er kranglet mest om i Jerpefaret. Jeg hørte at det var veldig mye protester mot huset da det ble bygd i 1988, sier Lønning.

Vilhelm Scheel har ikke lyst til å rippe opp i nabofeiden.

- Jeg brukte så mange år på dette, og har ikke lyst til å fortsette saken i avisa. Det har vært en absurd, heavy opplevelse. Det er andre ting i verden som er viktigere, sier Vilhelm Scheel.

- Hvordan er forholdene mellom naboene nå?

- Det er hyggelig, helt all right. Verden går videre. En stor lastebil med grus kjørte forbi nylig. Det går fint å passere her, sier Vilhelm Scheel.

GODT NABOSKAP NÅ: Da nabofeiden raste som verst, hilste ikke Per Ståle Lønning (t.v.) og Vilhelm Scheel på hverandre. Nå er tonen en annen. - Når to fredsomme menn som meg og Vilhelm kan krangle, så kan alle krangle, sier Lønning.
STOR OG STYGG: En bonderød carport med bod skapte stor splid i nabolaget rundt Lønnings hus (t.v.). Programlederen mente bygget var stort og stygt, men han mener noe annet i dag.