Lønns nødvendige historie

Da Øystein Lønn var guttunge, fikk han fortalt en fascinerende vandrehistorie om et øysamfunn i forandring. Til høsten kan du lese historien i romanen «Maren Gripes nødvendige ritualer».

- Historien har ligget der i årevis, men jeg hadde aldri tenkt at det skulle bli bok av den, forteller Lønn. Fire år etter at han fikk Nordisk Råds litteraturpris for novellesamlingen «Hva skal vi gjøre i dag og andre noveller», har historien om Maren Gripe presset seg fram.

Året er 1910 og en seilskute søker havn ved et rolig øysamfunn på Sørlandet. Ut skrider en ukjent hollandsk sjømann ved navn Leotybrin Bech. Det oppstår et spesielt forhold mellom Maren Gripe og sjømannen. Leseren følger de to personene gjennom øysamfunnets skepsis til det fremmede.

- Jeg fikk fortalt en liknende vandrehistorie av mine foreldre da jeg var guttunge. Jeg har tenkt på den i 20 år. Den ville ikke gi seg, men kom tilbake i forskjellige forkledninger og avskygninger, sier Lønn.

I beste Lønn-stil blir det ikke vekslet et ord mellom Marie Gripe og Leotybrin Bech gjennom hele romanen. Spenningen ligger under overflaten. Boka kommer i september.