Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lønnskrangel i norsk million-film

«Sebastians verden» dropper norsk stab.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det norske actiondramaet «Sebastians Verden» har en prislapp på rundt 20 millioner kroner, og blir spilt inn i Bangkok, Oslo, Spania og Frankrike.

Etter planen skulle det norske filmcrewet være med når innspillingen flyttes til Spania, men det blir nå ikke noe av. Honoraret produsenten av filmen tilbød crewet var ikke akseptabelt.

- Jeg fikk en henvendelse fra noen av våre medlemmer, og tok i den forbindelse saken opp med produsenten. Saken har nå endt med at «Sebastians Verden» i stedet kommer til å bruke et spansk crew, sier Sverre Pedersen, forbundsleder i Norsk Filmforbund.

Fikk millioner

Dagbladet.no har sett kopi av en mail Pedersen har sendt til produsent Jannecke Williams og medlemmene av Norsk Filmforbund. Her påpeker han at filmfolkene ikke har fått tilbud om diett eller andre tillegg, og at produksjonsledelsen opererer med sine egne honorarsatser. Pedersen oppfordrer medlemmene som får tilbud fra Sebastians Verden Production AS om å takke nei.

Etter et møte mellom produksjonsledelsen og Norsk Filmforbund i går, ble det konkludert med at filmingen i Spania vil bli foretatt av en spansk stab.

Regissør Knut Møller-Liens film har et budsjett på over 20 millioner kroner. «Sebastians Verden» fikk mye medieoppmerksomhet da det ble kjent at pengene ble gitt av en anonym nordamerikaner.

- Det er forsåvidt helt greit at de bruker en spansk stab i stedet, når de ikke vil forholde seg til det norske regelverket, og filmen ikke har fått støtte fra det offentlige, sier Pedersen til Dagbladet.no.

PENGEKRANGLING: Staben som filmet «Sebastians Verden» i Norge mener tilbudet de har fått fra produksjonsledelsen er for dårlig. Her fra innspilling av en scene i sommer, med skuespillerne Kim Bodnia og Andreas Wilson. FOTO: HANS ARNE VEDLOG
PENGEKRANGLING: Staben som filmet «Sebastians Verden» i Norge mener tilbudet de har fått fra produksjonsledelsen er for dårlig. Her fra innspilling av en scene i sommer, med skuespillerne Kim Bodnia og Andreas Wilson. FOTO: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Han hevder denne typen konflikter ikke er vanlig i Norge, og at den har oppstått fordi produksjonsledelsen ikke har så mye erfaring med filmproduksjon.

- Aldri en konflikt

Produsent Jannecke Williams er opptatt av å avdramatisere konflikten, og sier de opprinnelig ønsket å ha med seg den norske staben til tross for at de hadde fått gode tilbud fra utenlandske filmselskaper.

- Tilbudet vi ga staben må sees i lys av at vi opererer i et konkurransemarked, og at vi må ta hensyn til produksjonskostnadene. Dette har aldri vært en konflikt, og alle skjønner at man må velge det som er forsvarlig økonomisk og praktisk, sier hun til Dagbladet.no.

Williams mener de uansett ville brukt en kombinasjon av en norsk og utenlandsk stab, og at det ikke vil få noen konsekvenser for sluttproduktet at nordmennene må blir hjemme når neste innspillingsrunde starter.

- Vi lager en vanvittig feit film, og det er det som teller. Kvaliteten står i første rekke, og vi vil alltid gjøre valgene våre ut fra hva som er best for filmen, sier hun.

«Sebastians Verden» er basert på Knut Møller Liens roman, og handler om kyniske, unge menn som gjør alt for penger. Svensken Andreas Wilson og Kim Bodnia er blant rolleinnehaverne.