Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lønnskrangel i norsk million-film

Full skjæring i stjernespekket filmprosjekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det norske actiondramaet «Sebastians verden» har en prislapp på rundt 20 millioner kroner, og blir spilt inn i Bangkok, Oslo, Spania og Frankrike.

I august ble scenene i Oslo spilt inn, en innspilling Dagbladet fulgte. Men nå er det full skjæring mellom staben som deltok i innspillingen og produksjonsledelsen. Staben er bekymret fordi de ikke har fått betalt for jobben, og er provosert over et tilbud om å bli med på innspillingen videre i Spania - men da med et honorar som ligger under tariff.

- Staben lever fra prosjekt til prosjekt, og blir naturligvis bekymret når pengene ikke kommer på konto som avtalt. Dette er snakk om betydelige beløp. I løpet av mine 20 år i bransjen har jeg aldri sett at det er brukt så mye overtid, sier Sverre Pedersen, forbundsleder i Norsk Filmforbund, til Dagbladet.no.

Dropper norsk stab

Dagbladet.no har sett en mail Pedersen har sendt til produsent Jannecke Williams, med kopi til medlemmene av Norsk Filmforbund. Her oppfordrer han medlemmene som får tilbud fra Sebastians Verden Production AS til å takke nei.

Årsaken er at enkelte i den norske staben fikk et tilbud om å bli med til Spania, men da uten diett eller andre tillegg. Produksjonsledelsen opererte også med sine egne honorarsatser, ifølge Pedersen.

Produsent Jannecke Williams har nå besluttet å bruke et spansk produksjonsteam i stedet for å ta med seg de norske filmmedarbeiderne videre.

- Det er forsåvidt helt greit at de bruker en spansk stab i stedet, når de ikke vil forholde seg til det norske regelverket. Når filmen ikke har fått støtte fra det offentlige har vi heller ingen mulighet til å legge oss opp i hvem de bruker, sier Pedersen til Dagbladet.no.

KRANGLER OM LØNN: Staben som filmet «Sebastians Verden» i Oslo i august har klager over manglende utbetalinger. Kim Bodnia (liggende) og svenske Andreas Wilson har sentrale roller. FOTO: HANS ARNE VEDLOG
KRANGLER OM LØNN: Staben som filmet «Sebastians Verden» i Oslo i august har klager over manglende utbetalinger. Kim Bodnia (liggende) og svenske Andreas Wilson har sentrale roller. FOTO: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Det som derimot ikke er greit, er at honoraret fra august-innspillingen ikke er på konto ennå.

- Vi har fått opplyst at pengene ble overført fredag, men de er fremdeles ikke over på våre medlemmers konto. Det gjelder både leverandører og stabsmedlemmer, opplyser Pedersen.

- Skremselspropaganda

Produsent Jannecke Williams har liten forståelse for at filmstaben etterlyser utbetalingene.

- Innspillingen ble avsluttet 30. august, og utbetaling skjedde den 15. september. Deretter tar det noen dager før pengene er på konto. Vi har ikke fått noen purringer eller inkassovarsler, opplyser hun.

Williams forteller også at hun ønsket å ha med seg den norske filmstaben videre til Spania, men at det ikke lot seg gjøre av økonomiske årsaker.

Hun mener Norsk Filmforbund driver med skremselspropaganda.

- Tilbudet vi ga staben må sees i lys av at vi opererer i et konkurransemarked, og at vi må ta hensyn til produksjonskostnadene. Dette har aldri vært en konflikt, og alle skjønner at man må velge det som er forsvarlig økonomisk og praktisk, sier hun til Dagbladet.no.

image: Lønnskrangel i norsk million-film

Uenige om faktura

«Sebastians Verden» fikk mye medieoppmerksomhet da det ble kjent at en anonym norsk-amerikaner hadde donert 20 millioner kroner til innspillingen av filmen.

Også regissør Knut Møller-Lien mener konflikten med den norske filmstaben skyldes misforståelser.

- Noen i crewet sendte faktura underveis i innspillingen, til tross for at vi ba om å få gjøre opp etter at den var avsluttet, forteller han.

Han drar i morgen utenlands for å fortsette arbeidet med filmen.

- Jeg syns det er fryktelig trist om vi nå får et dårlig rykte ut fra det som slett ikke er noen betalingsforsømmelse fra vår side, sier han til Dagbladet.no.

«Sebastians Verden» er basert på en bok av regissør Lien, og har med skuespillere som Christian Strand, Kim Bodnia og Andreas Wilson.

TRIST: Regissør Knut Møller-Lien håper ikke konflikten ødelegger filmens rykte i Norge.