LEDER

Lønnsmodell fungerer bra

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Holden III-utvalget mener dagens system for lønnsdannelse fungerer bra og anbefaler følgelig ikke nevneverdige endringer. Det er enstemmighet blant representerte parter og fagekspertise om at det inntektspolitiske samarbeidet har bidratt til en god utvikling i Norge. Som kjent er det god verdiskapning i næringslivet, lav arbeidsledighet, jevn inntektsfordeling, høy reallønnsvekst og høy sysselsetting. Alle medlemmer i utvalget støtter dessuten opp om frontfagsmodellen som innebærer at konkurranseutsatt industri skal danne normen for lønnsvekst også på andre områder.

På det punktet var det en viss spenning før utvalgets konklusjoner ble offentliggjort. Mange har vært bekymret for det høye lønnsnivået i Norge og for todelingen av norsk økonomi. Frontfaget omfatter også leverandørindustrien som har hatt svært god lønnsevne. Den moderasjon man har forbundet med konkurranseutsatt industri har følgelig de siste åra blitt litt mindre moderat. Det kunne tale for at leverandørvirksomhet skulle tas ut av frontfaget for ikke å bidra til å heve lønnsnivået generelt. Men utvalget, ledet av Steinar Holden, mener at industrioverenskomsten er ganske representativ for konkurranseutsatt sektor på fastlandet. Dessuten møter leverandørindustrien økende internasjonal konkurranse. Derfor ser ikke utvalget behov for å endre frontfaget nå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer