Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lønnsom fersk-fisk

ANDREAS

Wollnick Wieses innlegg 16.9.2004 var befriende lesning. Kanskje må det «urbane» økonomer til for å sette ord på det folk langs kysten har visst lenge. De små og mellomstore båtene er bærekraftig, samfunnsøkonomisk, lønnsomme og leverer den beste kvaliteten.

Siden februar har vi utvilklet et nettverk for å løfte debatten rundt fiskeri «opp av kaia, og inn i byen». Vårt mål har vært å reise en verdidebatt for å endre holdninger og øke bevisstheten rundt landets nest største næring. FISK betyr noe, både for de som nyter cappucino på St.Hanshaugen i Oslo og på kafeene i Svolvær. Begge steder er «kafemeneskene» opptatt av fisk som mat, de vil ha råvarer av topp kvalitet. Nettopp den uovertrufne kvaliteten er det som gir kystflåten - ja gjerne «sjarken», et konkurransemessig fortrinn.

Hvorfor ikke utnytte dette og bli verdens mest kvalitetsbevisste leverandør av fersk fisk, slik Wieses bedrift er et praktisk eksempel på? Så kan Liedl selge billig frossenfilet - norsk arktisk torsk «made in China».

DISKUSJONENE

rundt fiskeri er gjerne forbeholdt, ekspertene, i næringa. Stammespråket er eksluderende og preges av intrikate detaljer. Skal vi, som egentlig leser Henne oftere enn Fiskeribladet, godta en debatt på «maskevidde, kvoter og bifangst» - nivå, når det tåkelegger verdidebatten? Vi utfordret Jens Stoltenberg i et møte nylig. Krev at debatten føres på det overornede nivå den fortjener. Start med verdidebatten. Hva skal næringa bety for landets totale utvikling? Hva er konsekvensene av dagens politikk - sju generasjoner fremover? Hvem skal eie fisken? Wiese har gjort seg sin erfaring, AP har lagt fram kystmelding, Høybråten ønsker å skolere seg på fisk. Er verdidebatten er i gang?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling