Lønnsomhet skaper ulikhet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ET OVERORDNET mål i velferdspolitikken er at godene, herunder også helsetjenestene, skal fordeles på en rettferdig måte. I helsetjenesten vil dette si å fordele etter behov. For å oppnå størst mulig resultatlikhet i helse skal de sykeste få behandling først. Et annet viktig mål er at ressursene skal utnyttes best mulig. Hensynet til rettferdighet og produktivitet må veies opp mot hverandre. Av og til vil det ene hensynet gå på bekostning av det andre.

Dette så vi et klassisk eksempel på i TV og aviser for noen dager siden, ved oppslagene om at sykehusene prioriterer de friskeste pasientene. Oppslagene sprang ut av en fersk studie som blant annet viste en tendens til at de pasientene som var enklest å behandle ble gitt høyere prioritet enn de som hadde mer kompliserte plager. For en av tre pasientgrupper som ble studert hadde de alvorligst syke pasientene lengre ventetid enn de minst syke (alvorlighetsgrad målt ved liggetid). Dette kan tyde på at sykehusene har valgt å ta inn de friskeste pasientene først.

GAPET MELLOM idealer og realiteter som her avtegner seg, henger sammen med at norske pasienter i dag blir klassifisert som lønnsomme og ulønnsomme. Det er snakk om lønnsomhet i økonomisk forstand: De lønnsomme pasientene er de som sykehusene tjener penger på å behandle, de ulønnsomme er de de taper penger på. Ofte vil det være økonomisk lønnsomt å behandle relativt friske eller mindre syke pasienter, blant annet fordi det her er snakk om enkle prosedyrer med relativt forutsigbart resultat og kort liggetid. De ulønnsomme pasientene kan være eldre mennesker som trenger lenger tid på å komme seg etter kirurgiske inngrep, pasienter med sammensatte lidelser og tilleggsplager, og alvorlig syke med kompliserte behandlingsbehov og usikker prognose.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer