LEDER

Lønnsoppgjør på 2-tallet

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

I gamle dager pleide NHO å forlange nulloppgjør på denne tida av året. Ingen tok det helt bokstavelig, men budskapet var klart: Det vil være lite å hente for arbeidstakerorganisasjonene ved det forestående lønnsoppgjøret. Gårsdagens budskap fra Norsk Industri, at lønnsoppgjøret bør ende på 2-tallet, hvilket også kan bety 2,99 prosent, var nesten godlynt og bar bud om at det nok kan bli enighet mellom denne industriens arbeidsgiverorganisasjon og Fellesforbundet. Det går trolig mot et forbundsvist oppgjør, og da blir det Norsk Industri og Fellesforbundet som møtes først.

Norsk Industris leder Stein Lier-Hansen og hans makker Knut Sunde kan ofte høres dystre ut når de maler med sine brede pensler. Jo mer elendige utsiktene er, dess mer berettigede er organisasjonens krav overfor arbeidstakere og politiske myndigheter. På gårsdagens pressekonferanse som var viet organisasjonens konjunkturrapport for 2014 var imidlertid bildet nyansert. Det går mot et normalår for norsk industri. Bedriftene spår uendret antall fast ansatte. Vi skal ikke se bort fra at stemningen kan snu seg til det positive etter hvert som den svake kronekursen setter seg. Erfaringsmessig er bedriftene flinkere til å hive seg rundt og vedta innskrenkninger og nedbemanninger når kronekursen styrker seg og forverrer næringslivets konkurranseevne enn når det motsatte skjer. Norsk Industri forklarer det med at valutakurser er upålitelige og at «valutauro kommer i kastevinder».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer