Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Lønnsoppgjør på 2-tallet

Ingress

Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I gamle dager pleide NHO å forlange nulloppgjør på denne tida av året. Ingen tok det helt bokstavelig, men budskapet var klart: Det vil være lite å hente for arbeidstakerorganisasjonene ved det forestående lønnsoppgjøret. Gårsdagens budskap fra Norsk Industri, at lønnsoppgjøret bør ende på 2-tallet, hvilket også kan bety 2,99 prosent, var nesten godlynt og bar bud om at det nok kan bli enighet mellom denne industriens arbeidsgiverorganisasjon og Fellesforbundet. Det går trolig mot et forbundsvist oppgjør, og da blir det Norsk Industri og Fellesforbundet som møtes først.

Norsk Industris leder Stein Lier-Hansen og hans makker Knut Sunde kan ofte høres dystre ut når de maler med sine brede pensler. Jo mer elendige utsiktene er, dess mer berettigede er organisasjonens krav overfor arbeidstakere og politiske myndigheter. På gårsdagens pressekonferanse som var viet organisasjonens konjunkturrapport for 2014 var imidlertid bildet nyansert. Det går mot et normalår for norsk industri. Bedriftene spår uendret antall fast ansatte. Vi skal ikke se bort fra at stemningen kan snu seg til det positive etter hvert som den svake kronekursen setter seg. Erfaringsmessig er bedriftene flinkere til å hive seg rundt og vedta innskrenkninger og nedbemanninger når kronekursen styrker seg og forverrer næringslivets konkurranseevne enn når det motsatte skjer. Norsk Industri forklarer det med at valutakurser er upålitelige og at «valutauro kommer i kastevinder».

Men kronesvekkelsen fra januar i fjor til januar i år er på hele 15 prosent. Selv om industrien forsøker å beregne en slags gjennomsnittsverdi av dette til en helårssvekkelse på 2,2 prosent, så er svekkelsen betydelig og godt egnet til å sikre flere kontrakter for norsk næringsliv. Mange økonomer i andre prognosemiljøer tror dessuten at dette kan bli et nytt leie for krona, ettersom oljeprisen er under press og trolig vil synke i tida som kommer.

For Norsk Industri er imidlertid de høye lønnskostnadene en uslokkelig kilde til permanent uro. Organisasjonen er opptatt av at produktivitetsveksten kommer opp på gamle høyder og imøteser kommisjonen som blir satt ned denne uka. Budskapet fra Lier-Hansen er at lønnsdannelsen må bidra til økt produktivitet i alle sektorer, også i offentlig sektor. Skal ansatte der få samme lønnsutvikling som industriansatte, må de kunne vise til samme produktivitetsvekst. Det bør ansatte i eldreomsorg og førskole merke seg.

Hele Norges coronakart