Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Siste sending av «Lønsj» med Torfinn Borkhus og Rune Nilson:

«Lønsj» ferdig på NRK: - Deilig!

Nå er det lagt opp til gravøl. 

MANNEN BAK: Rune Nilson er mannen bak Ståle Utslagsnes og Jan Olsen, som har vært faste karakterer i NRK P1-programmet «Lønsj». Rune Nilson har sammen med Torfinn Borkhus ledet programmet gjennom over tusen sendinger. Nå er «Lønsj» historie. Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK
MANNEN BAK: Rune Nilson er mannen bak Ståle Utslagsnes og Jan Olsen, som har vært faste karakterer i NRK P1-programmet «Lønsj». Rune Nilson har sammen med Torfinn Borkhus ledet programmet gjennom over tusen sendinger. Nå er «Lønsj» historie. Foto: Erlend Lånke Solbu, NRK Vis mer

(Dagbladet): Etter fem år og over tusen sendinger er radioprogrammet «Lønsj» på NRK P1 nå blitt historie.

Nærmere en halv million lyttere har daglig fulgt programleder Rune Nilson og hans makker Torfinn Borkhus. Programmet har gått fast mandag til fredag mellom klokka 11 og 12 på NRK P1 siden 2012.

Men nå er det slutt. Klokken 13.00 gikk den siste sendinga med «Lønsj», direkte fra Byscenen i Trondheim.

- Føles deilig!

- Det føles deilig! Det er bare oss to i redaksjonen, og vi har jobbet hardt mot denne dagen. Nå er vi ferdig, og det føles som vi har løpt maraton og endelig kommet i mål, sier de to programlederne på telefon til Dagbladet, bare minutter etter at sendingen er avsluttet.

PROGRAMLEDER: Torfinn Borkhus har vært Rune Nilsons makker og medprogramleder i «Lønsj». Arkivfoto: Tom E. Østhuus, Dagbladet. 
PROGRAMLEDER: Torfinn Borkhus har vært Rune Nilsons makker og medprogramleder i «Lønsj». Arkivfoto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.  Vis mer

- Det ble et godt siste program med mange kjente figurer, mange musikalske tilskudd. Kort fortalt, essensen i «Lønsj» kokt ned til en to-timers-ekstravagansa, sier Borkhus.

I Trondheim er det nå lagt opp til gravøl, fest og konserter. Både Vazelina Bilopphøggers og Rune Nilsons band Charlie Rackstead og The Sticklesbergen Ramblers skal spille.

Oppdiktede karakterer

Gjennom «Lønsj» har Rune Nilson fått utløp for sin spinnville og kreative side. Med radioprogrammet som utgangspunkt, har han skapt en rekke oppdiktede karakterer - som våpenentusiasten Johan Remington-Staahl, gründeren Ståle Utslagsnes, trønderen Bob Kåre Blakkstadlifosslandsosvik og samen Jan Olsen.

Sistnevnte er blant de som har gjestet programmet fast, i det som har blitt over 150 sketsjer.

- Det er den eneste karakteren som har vært med en fast dag hver uke. Det var en tabbe. Det har vært et krav om at han skal være med, og etter hvert går man jo tom for ting å si, sier Nilson til Adresseavisen.

Til Dagbladet avviser han imidlertid ikke at de ulike karakterene kan komme til å dukke opp ved andre anledninger:

- De er ikke døde, jeg har nummeret til alle sammen. Så man vet aldri! Jeg kommer uansett til å holde kontakten og ringe dem i helgene bare sånn for å høre hvordan det går med dem, sier Nilson skøyeraktig.

- I ferd med å gå på smell

Nilson har tidligere vært åpen om hvordan han har slitt med å holde tritt.

- Jeg satt på jobben og kunne ikke finne på et ord å si. Måtte oppsøke lege og ble sykemeldt. Legen ba meg ta det litt med ro, fortalte han til Dagbladet i januar:

- Jeg var i ferd med å gå på en smell.

Mens Torfinn Borkhus skal begynne å arbeide med sjette sesong av «Ikke gjør dette hjemme», har Rune Nilson tenkt å ta permisjon en stund.

- Det har vært fem fantastiske år, men det har vært mer en tilstand enn en jobb - døgnet rundt. Vi gir oss mens leken er god, før det blir for seint, sa han til Dagbladet.