Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Løpes etter på gata i London

Kåre Conradi vender tilbake i rollen som puslingen Orm i sesong 3 av «Vikingane».

NY RUNDE: Til forskjell fra de to første sesongene av «Vikingane», går serieskaperne denne gangen tilbake i tid. Man får blant annet se hvordan jarl Varg gikk fra fredelig til ondskapsfull. Video: NRK Vis mer

Torsdag ble sesong 3 av NRK-suksessen «Vikingane» lansert på Vega scene i Oslo. Den nye sesongen finner sted i tida før de to første sesongene.

Skuespiller Pia Tjelta er en av seriens siste profilerte tilskudd, og har en rolle tett knyttet til Jon Øigardens klin gale jarl Varg.

- Det er jo alltid gøy å spille med Jon, men det er jo helt forbanna umulig å holde seg alvorlig. Jeg har nesten ledd som om jeg skulle pisse i buksa, fra jeg startet med serien til jeg var ferdig. Det var 16 timer med konstant latterkrampe, sier Tjelta.

Hun var stor fan lenge før hun fikk tilbud om en rolle.

- Jeg har sett alt, så jeg var superglad da jeg fikk være med. Den har jo blitt kjempepopulær. Da jeg og Kåre jobbet i London ble han løpt etter på gata, sier Tjelta.

NY ROLLE: Pia Tjelta er med i den nye sesongen av «Vikingane». Foto: NRK
NY ROLLE: Pia Tjelta er med i den nye sesongen av «Vikingane». Foto: NRK Vis mer

Sesong 1 åpner som kjent med at berserkene fra landsbyen Nordheim returnerer fra tokt. I sesong 3, som er et samarbeid mellom Netflix og NRK og har premiere 21. februar, får man vite hva som skjedde i tida før tilbakekomsten.

- Utrygg på hesteryggen

Conradi forteller at han har storkost seg i arbeidet med en ny runde vikingmoro. Han spiller den veike karakteren Orm.

- Det er alltid spennende å ta på seg kostymet igjen. Og så var det kjempekoselig å se gjengen, vi har jo blitt en liten familie, sier Conradi og fortsetter:

- Et øyeblikk jeg husker veldig godt fra innspillingen er når jeg måtte ri. Jeg er jo ikke veldig trygg med hester, men heldigvis passer alt som er skummelt fint til rollen min, sier Conradi om den nevrotiske karakteren.

HOVEDROLLER: Trond Fausa Aurvåg (Rufus), Kåre Conradi (Orm) og Silje Torp (Frøya). Foto: NRK
HOVEDROLLER: Trond Fausa Aurvåg (Rufus), Kåre Conradi (Orm) og Silje Torp (Frøya). Foto: NRK Vis mer

Conradi forteller at innspillingen er intens. Først spiller de inn den norske versjonen, før den internasjonale utgaven skal lages. Da bytter de språk.

- I løpet av en måned har vi spilt inn to TV-serier (engelsk og norsk, red.anm.). Vi har pugget linjer til langt på natt, men jeg elsker humoren i showet, og har det veldig gøy.

- Jeg og broren min fjaset mye i oppveksten. Jeg har jo spilt mye seriøse roller før, så det er en ære å få spille en karakter som Orm. Det er rett og slett veldig befriende, sier skuespiller Kåre Conradi til Dagbladet.

- Dramatisk og dust

Serien er skapt av Jonas Torgersen og Jon Iver Helgaker. Etter den gode responsen fra publikum ble det i 2018 annonsert at NRK skulle lage en tredje sesong av «Vikingane». Innspillingen har foregått siden 2019, og har blant annet blitt filmet i Vestfold.

- Den forteller sin egen dramatiske og dustete historie som leder opp til det største og mest kaotiske slaget i Norgeshistorien, skriver NRK om den nye sesongen.

God kritikk

Serien har fått mye god kritikk for sin absurde moderne vri på vikingtidas pragmatiske og «enkle» problemer, noe som har gjort den svært populær også i utlandet. I 2017 nådde «Vikingane» filmverdenens digitale Mekka, Internet Movie Database (IMDb), sin liste over de 100 mest populære TV-seriene.

Den første sesongen hadde i snitt en million seere per episode lineært og på nett. Serien har blitt nominert til flere priser, og har blant annet blitt kåret til beste humorprogram av Gullruten i 2017.

LESER KART: Mikkel Bratt Silset (Ragnar), André Eriksen (Ørn), Henrik Mestad (høvding Olav) og Nils Jørgen Kaalstad (Arvid) navigerer i skogen. Foto: NRK
LESER KART: Mikkel Bratt Silset (Ragnar), André Eriksen (Ørn), Henrik Mestad (høvding Olav) og Nils Jørgen Kaalstad (Arvid) navigerer i skogen. Foto: NRK Vis mer
BØNDER OG TRELLER: Samfunnets svakeste er samlet. Foto: NRK
BØNDER OG TRELLER: Samfunnets svakeste er samlet. Foto: NRK Vis mer

Livet i Norheim

I 2017 ble NRK-serien «Vikingane» gitt ut på strømmetjenesten Netflix, og fikk mye internasjonal oppmerksomhet under navnet «Norsemen».

- Det er jo utrolig gøy hvor mye opperksomhet serien har fått både i Norge og i utlandet. Det kommer folk fra flere land opp til meg på gata for å si hei. Av og til forteller de meg at de elsker serien «Vikings». Det er jo ikke helt riktig, men jeg sier bare takk og smiler, forteller Conradi.

«Vikingane» er en humoristisk dramaserie satt i vikingtida, og følger hverdagslivet og dynamikken til vikingene i landsbyen Nordheim.

Miksen av moderne slang og drøy humor har sjarmert både norske og utenlandske seere. Serien har fått gode omtaleleser av blant annet The Guardian og New York Times.