Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Posten

Lørdagsaviser smaker ikke like godt på mandag

Hvis A-posten forsvinner, kan vi ikke lenger regne med Posten.

POSTEN SPARER: Postbudene leverer ikke lenger post på lørdager, og neste sparetiltak er å slå sammen A- og B-post. Da  kan vi ikke lenger regne med Posten, mener artikkelforfatteren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix 
POSTEN SPARER: Postbudene leverer ikke lenger post på lørdager, og neste sparetiltak er å slå sammen A- og B-post. Da  kan vi ikke lenger regne med Posten, mener artikkelforfatteren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix  Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Posten er ikke skapt for å gå med overskudd, men for å gå med posten. Kvikkas er skapt for å gå med overskudd, men kanskje ikke for å gå med aviser?

Stortinget går inn for å slå sammen A- og B-post, men ber regjeringen finne gode alternative løsninger for sending av biologiske preparater, medisiner, aviser og forhåndsstemmer før én brevstrøm blir iverksatt.

Vedtaket betyr at Posten ikke lenger vil garantere for når brevet kommer fram; i praksis betyr dette at A-posten blir B-post. Hvis A-posten forsvinner, kan vi ikke lenger regne med Posten.

Forbundsleder i YTF, Jim Klungnes, sier at Posten har vært veldig defensiv i sin tilnærming til omstilling: «De burde utnyttet sin unike posisjon og sitt distribusjonsnett til å nå andre markeder. Det sendes færre brev, men det leveres blant annet stadig flere pakker, matkasser og medisiner til tusenvis av hjem i dag. Den jobben kunne Posten gjort, som uansett er innom så godt som alle hjem hver dag» (Klassekampen 3.11.2016).

Jeg, som utgir et kulturtidsskrift, har alltid tenkt at jeg vil sende det ut på fredag hvis jeg får en bestilling onsdag eller torsdag. Lørdag er en fin dag å lese. Men hvis jeg sender det på fredag nå, kommer det ikke fram før mandag, og det er en veldig travel dag. Etter at det ble slutt med postombæring på lørdager, må jeg sende det torsdag for at de skal få det på en fredag, som også er en fin dag å lese tidsskrift, men ikke så bra som lørdag. Snart må jeg sende det på onsdag for at det skal komme fram på fredag.

Og hva med dem som har bursdag på en lørdag? De får ikke lenger kort på dagen sin. Og snart må de som sender kort huske på det allerede på onsdag eller kanskje tirsdag for at kortet skal komme fram på fredag, som altså er dagen før dagen ...

Og slik kan vi holde på. Mange abonnenter får ikke lenger lørdagsaviser på lørdag fordi Posten ikke lenger skal levere. Det er det Kvikkas’ene i Ålesund som skal, men de får det ikke helt til. Hvorfor fikk de da anbudet, og hvorfor skal posttjenester legges ut på anbud? Foreløpig er det bare rottene i Oslo som tjener på at distribusjon av søppel er lagt ut på anbud.

Alt blir flyktig. Kunnskapen forsvinner. Jeg gikk til Meny for å sende et brev, men Posten var flyttet inn i bensinstasjonen. Der sto to unge, uerfarne gutter, som ikke klarte å frankere riktig. De har ikke den kunnskapen de tidligere postansatte hadde, og de kan ikke utføre litt mer avanserte posttjenester som f.eks. masseutsending av post.

Post i butikk blir et ustadig tilbud, enten fordi Posten får et billigere (og enda mer ukvalifisert?) anbud eller fordi nærbutikken legges ned (slik vi har opplevd). Det kan ta lang tid å skrive et brev, men vi vil jo ikke at det skal ta lang tid å få det sendt.

E-post er fint til sitt bruk, men for oss som har vokst opp med Posten, er det godt med håndskrevne brev iblant.

Den fragmenteringen og oppsplittingen som skjer, er til stor ulempe for forbrukerne.

Medisiner kommer ikke fram, og mange mister jobben. Så kan vi ikke like gjerne reversere det hele: Gjeninnføre postombæring på lørdager, åpne de nedlagte posthusene og for all del ikke slå sammen A- og B-post.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!