Lørdagssjarmøren

Han var en liten kvikkas som løp rundt i mørk dress og var hele Norges Martin. Nå har den lyse luggen falt for saksa, og de spesialsydde dressene er blitt for små. Martin har forlatt rampelyset og reist til Kina for å lese lekser i stedet.

- Da jeg kom til Kina med det blonde håret og midtskill, trodde alle jeg var en jente, forteller Martin Sørensen (16).

Gullgutten utbasunerte skråsikkert at han skulle bli skuespiller etter suksessen som Tande-P.s lille hjelper i «Tande På programmet» høsten 1992 og i «Klar ferdig jobb» året etterpå. Men nå har han altså flyttet til Beijing, hvor han bor sammen med far og mor.

- Det går ganske dårlig med TV-karrieren i Kina. Kinesisk såpeopera er liksom ikke tingen, ler han.

- Da jeg var tolv år, spurte foreldrene mine om jeg ville flytte til Kina, og jeg sa ja. Vi skulle være borte i to år, men nå går vi løs på det fjerde. Neste år skal vi hjem.

Rikskjendis

Martin var med i et av NRKs mest sette underholdningsprogram. Hver lørdag, i beste sendetid, var han på skjermen. Sannsynligvis er det den mest effektive måten å bli rikskjendis på i Norge.

- Til og med nå, seinest i går faktisk, kom det en eldre dame bort til meg. «Er det ikke du som er kameraten til Tande-P.?» spurte hun. Jeg savnet all oppmerksomheten da jeg sluttet i NRK. I Beijing var det ingen som kjente meg igjen, og jeg kjente ingen. Det er så mye lettere når folk kommer bort til deg, sier Martin.

Kjempesøt

16-åringen tror han vet hvorfor han ble så populær. Og hvorfor den tida er over.

- Jeg så sikkert kjempesøt ut der jeg løp rundt i dress og ga bort blomster. Særlig de gamle damene likte meg godt. Jeg var så liten, så da jeg kikket inn i kameraet, tenkte jeg ikke på at nå ser jeg inn i øynene til to millioner tilskuere. Men nå har jeg vokst. Jeg er ikke lille søte Martin lenger.

Skjønt så veldig mye større har han ikke blitt, han lurer på om han har stoppet på den kinesiske gjennomsnittshøyden.

- Jeg tør ikke måle meg. Alle kompisene mine her hjemme er blitt høyere enn meg, så jeg håper det tar seg opp når jeg kommer tilbake til Norge. Men jeg ser i hvert fall ikke rett inn i magen på Alf lenger!

Alene på
rommet

Alf er Alf Tande-Petersen, og han er Martin fremdeles glad i. Og så er han veldig glad i vennene sine. Martins venner kommer fra Holmenkollen, så han har nettopp avsluttet en seks ukers turné til deres respektive hytter langs sørlandskysten.

- Jeg trives i Kina, men jeg blir så opphengt i det her med venner. Vennene mine er så bortskjemte, de kan bare ringe og si «skal vi finne på no'». Deres liv fortsetter her, mens jeg sitter alene på rommet mitt i Beijing og gjør lekser. Jeg går på en internasjonal skole, det er hardt, og det er absolutt en sosseskole. Barn som er 100% kinesere får ikke lov til å gå der. Det er litt trist. Jeg kjenner ikke én kinesisk gutt på min egen alder.

To liv

Martin tror han har blitt både litt nerd og mer alvorlig av Kina-oppholdet. Men alt er ikke bare skole, han synes det er spennende å bo i en kjempeby med hestekjerrer, Mercedeser, koner med snørte føtter og skyskrapere. Han lærer mye, og han har dessuten spist slange og skorpion.

Akkurat nå er det bare litt trist å skulle reise fra den deilige norske regnværssommeren.

- Jeg lever to helt forskjellige liv. Året mitt er delt inn i tre perioder. Når jeg kommer tilbake til Kina er alt litt kjipt, så etter jul begynner jeg å glede meg til sommeren. Og sommerferien i Norge er årets høydepunkt. Men det er jo en spennende erfaring å ha med seg, sier Martin klokt om sin utlendighet.

MARTIN: TV-fjeset anno 1992 og 1993 har gjort kineser av seg. Men om ett år skal han hjem til kompisene sine.