Lorentzens uetterrettelighet

DEBATT: Han kommer med en svært grov og injurierende anklage.

KRANGELEN FORTSETTER: Harald Eia har møtt kjønnsforsker Jørgen Lorentzen til debatt en rekke ganger i forbindelse med programserien Hjernevask. Nå krever Eia at Lorentzen trekker tilbake anklager han har kommet med mot en av de utenlandske forskerne som er med i serien. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRANGELEN FORTSETTER: Harald Eia har møtt kjønnsforsker Jørgen Lorentzen til debatt en rekke ganger i forbindelse med programserien Hjernevask. Nå krever Eia at Lorentzen trekker tilbake anklager han har kommet med mot en av de utenlandske forskerne som er med i serien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen er ikke redd for å uttale seg om andres forskning. Senest på torsdag kunne vi se ham i Debatten på NRK1 kritisere de metodiske svakhetene ved den britiske psykologen Simon Baron-Cohens forskning på spebarnspersepsjon, en metode som har vært veletablert i psykologien de siste 50 årene. Noen dager før var det nevrologen Simon LeVay som fikk gjennomgå.

I Dagbladet 15.3 retter Lorentzen skarp kritikk mot LeVays studie av hjerneforskjeller mellom homofile og heterofile fra 1991. Kort fortalt viste LeVays studie at en liten del av hjernen (INAH 3) til homofile menn hadde en struktur som liknet mer på kvinner enn på heterofile menn (i snitt), men ifølge Lorentzen «underslår [LeVay] de hjernene som avviker fra hans hypotese om forskjell - altså de som ikke er lik kvinner».

Dette er en svært grov og injurierende anklage om vitenskapelig uetterrettelighet. LeVays studie har riktignok vært omdiskutert, men ingen seriøse kritikere har noensinne anklaget ham for noe liknende. Når en ansatt ved Universitet i Oslo kommer med en så alvorlig beskyldning om juks, bør det kreves at Lorentzen dokumenterer påstanden umiddelbart, eller kommer med en uforbeholden unnskyldning. Det er også skremmende at Trude Ringheim ukritisk refererer Lorentzens kritikk som en vedtatt sannhet i Dagbladet 17.10.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer