DETEKTIVER: Ryan Gosling og Russell Crowe i den tjomslige og underholdende filmen "The Nice Guys".
DETEKTIVER: Ryan Gosling og Russell Crowe i den tjomslige og underholdende filmen "The Nice Guys".Vis mer

Vittig og inspirert thrillerkomedie

Los Angeles er detektivenes paradis

Wandrups utvalgte: Det startet med Raymond Chandler.

SDVD/BLU-RAY: Denne uka dukker den kostelig «The Nice Guys» opp på videomarkedet. Shane Black, som har lagd blant annet «The Long Kiss Goodnight» og skrevet manus til noen av «Dødelig våpen»-filmene, behersker krim med store dose humor til fulle. En lett overvektig Russell Crowe og en hardt presset Ryan Gosling går sammen om å oppklare et falskt selvmord og kastes inn i den karusellen som er Los Angeles på 1970-tallet.

For den som vil ha mer i samme sjanger, anbefales Robert Altmans strålende filmatisering av Raymond Chandlers «The Long Goodbye», med Elliott Gould som en oppdatert utgave av Philip Marlowe. Chandler var blant dem som har gjort Los Angeles til privatdetektivenes paradis, med sin glamour og sine mange sosiale lag side om side. I vår tid skriver forfattere som Robert Crais og Michael Connelly romaner i hans ånd.

Joel og Ethan Coen lagde en kamuflert versjon av Chandlers «The Big Sleep» med «The Big Lebowski», et absurd og vittig drama med Jeff Bridges i hovedrollen. Det er også nærliggende å lese Thomas Pynchons detektivroman «Inherent Vice» som en hommage til Chandler, filmatisert med Joaquin Phoenix av Paul Thomas Anderson.