I STORMEN: Statsråd Per Sandberg har skapt turbulens etter sin ferie i Iran. Foto: NTB Scanpix
I STORMEN: Statsråd Per Sandberg har skapt turbulens etter sin ferie i Iran. Foto: NTB ScanpixVis mer

Per Sandberg i Iran

Løs kanon på tur

Per Sandbergs Iran-reise blir bare mer og mer utrolig. Alt tyder på at både etterretning og diplomati er satt i spill.

Kommentar

Per Sandbergs insistering på at han bare var på en privat tur til Iran blir mer og mer hjelpeløs. Ekspertenes undersøkelser - i realiteten beslagleggelse - av ministerens jobbtelefon, er selve beviset på hvor hjelpeløs Sandbergs sak er. Faren for sikkerhetslekkasje er overhengende. Hvis iransk etterretning visste at de hadde en europeisk minister på besøk - og det er ganske åpenbart at de visste - så vil det være en tjenesteforsømmelse å ikke tappe Sandbergs mobiltelefon og eventuelle andre data-innretninger for informasjon.

Men Sandbergs Iran-tur setter også andre ting i spill. Etter at USAs president i vår sa opp atomavtalen med Iran, er i virkeligheten vår nærmeste allierte på krigsfot med Iran. Landet er forberedt på en virkelig krig, og driver en aggressiv økonomisk krig, med gjeninnføring av sanksjoner. I denne situasjonen er Iran på desperat jakt etter venner, særlig venner som også er USAs venner. Gode venner som åpent står fram - slik Sandberg har gjort etter at han kom hjem fra turen - vil slå sprekker i bildet av Irans isolasjon. Sånn spiller Sandberg rollen som nyttig idiot.

Men det er mer enn det. Norge er - som stort sett resten av Europa - veldig kritisk til at Trump rev i stykker atomavtalen med Iran, som tillater internasjonal inspeksjon av atomindustrien slik at den ikke skal brukes til å lage atomvåpen. At en norsk minister besøker Iran, og i ettertid uttaler seg så positivt om landet, vil helt sikkert bli lagt merke til i den amerikanske ambassaden i Oslo. Hvilken rolle Sandbergs tur til Iran vil spille når det gjelder Norges forhold til USA, er så langt bare spekulasjoner. Men at den blir registrert i Washington er åpenbart. Og den oppmerksomhet Sandbergs Iran-tur vekker i Washington vil variere på en skala fra mild bekymring til latter.

Iran er i virkeligheten på vei inn i en dyp krise på grunn av USA økonomiske krigføring mot landet. Valutaen, rial, har sunket som en stein siden Trump i mai kunngjorde sin beslutning og begynte sin økonomiske krig. Rialen har siden da sunket i verdi til halvparten i forhold til dollar. I flere byer har det vært demonstrasjoner rettet mot regimet på grunn av vannmangel etter unormal tørke og varme. Alt dette har presset president Hassan Rouhani - som normalt regnes som relativt moderat - i fanget på presteskapet og den åndelige - og egentlige - leder, Ayatollah Ali Khamenei.

KLAR TALE: Pressen møtte Erna Solberg da hun besøkte Ekebergsletta under Norway Cup i dag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet, Video: NTB Scanpix Vis mer

Det er i denne situasjonen - med stor både utenrikspolitisk og innenrikspolitisk turbulens - Sandberg dukker opp som en dårlig forberedt turist, på det som likner en improvisert ferie med en ny kjæreste. At han ble passet på av iranske myndigheter tar vi for gitt. Ingen ting skulle tilstøte en vennligsinnet europeisk minister på besøk. Da Kjell Magne Bondevik i sin tid som statsminister reiste på en privat ferie til St. Petersburg i Russland, skapte det stort hodebry for russisk sikkerhetspersonell. Han tok inn på et lite hotell, der sikkerhetsfolka ikke hadde noen rutiner for å passe på. For selvsagt ble han passet på, akkurat slik Per Sandberg ble i Iran. Uansett hvor privat besøket var.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.