DEBATT

Debatt: Arbeidsliv

Løsarbeidersamfunnet

Bemanningsbransjen er i ferd med å forandre Norge. Det er ikke til det bedre.

FOR MANGE: Bemanningsbransjen sto for 60 prosent av alle utlyste stillinger i byggebransjen i fjor. Det er for mange, mener artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
FOR MANGE: Bemanningsbransjen sto for 60 prosent av alle utlyste stillinger i byggebransjen i fjor. Det er for mange, mener artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Frislippet av vikar- og bemanningsbyråene i 2000 var ment for å erstatte faste ansatte ved sykdom og permisjoner. Lovendringen har imidlertid fått helt andre og mer alvorlige konsekvenser.

Før jul gjorde jeg et kjapt jobbsøk på Finn.no: 132 av 178 utlyste elektrikerstillinger i bygg- og anleggsbransjen i Oslo var i bemanningsselskaper. Funnet bekreftes av tall fra Nav, hentet fram av Fri Fagbevegelse. Bemanningsbransjen sto for 60 prosent av alle utlyste stillinger i byggebransjen i fjor.

Bemanningsbyråene er nå den største arbeidsgiveren på enkelte bygg- og anleggsplasser. Jeg ser ansettelser som ikke gir forutsigbarhet for arbeid, og dermed lønnsinntekt. Jeg er bekymret for konsekvensene dette har for fagkompetanse, sikkerhet og rekrutteringen til yrkesfagene. Bemanningsbyråene tar for eksempel ikke inn lærlinger, og har heller ikke kompetanse til å gjøre det.

Stortingsflertallet, inkludert regjeringspartiene, ønsker at fast jobb skal være hovedregelen i arbeidslivet. Nå ligger det i alt fire forslag til behandling i Stortinget som omhandler innleie. Vil flertallet støtte forslagene?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer