Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Syria

Løse tråder om Human Rights Watch

Er al-Qaida og IS som samarbeidspartnere av HRW å regne?

SVARER: Kari Jaquessons uttalelser om Syria har vakt oppsikt. Her svarer hun på  det hun mener er forsøk på å diskreditere og avfeie henne. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SVARER: Kari Jaquessons uttalelser om Syria har vakt oppsikt. Her svarer hun på  det hun mener er forsøk på å diskreditere og avfeie henne. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forbindelse med et intervju 13.mai om min reise i Syria, har Dagbladet innhentet kommentarer fra Al-Qaida-sympatisør Pål Refstad og visedirektøren i Human Rights Watch, Ole Solvang. Begge avfeier og forsøker å diskreditere meg.

Solvang kommer med påstander som utløser en rekke spørsmål. Solvang sier at han har besøkt og operert i områder kontrollert av al-Qaida (Jabhat al-Nusra) og IS flere ganger i løpet av krigen. Når var du der sist og hvordan reiste du inn?

Leger uten Grenser og andre hjelpeorganisasjoner vurderte disse områdene som så farlige at de trakk ut sine egne ansatte for flere år siden. Hvorfor regnes det som trygt for deg? Hvem sto for beskyttelsen og hvem skulle du beskyttes fra? Er al-Qaida og IS som samarbeidspartnere av HRW å regne? Du forteller at «HRW undersøker rutinemessig om sykehusene ble brukt til andre ting». På hvilken måte og av hvem gjøres dette? Hvilket sykehus ble inspisert av deg personlig «like etter et angrep»? HRW «kommuniserer regelmessig med White Helmets» (WH) og insisterer på at de er «nøytrale».

Hva legges i begrepet? På hvilken måte er følgende fakta med i vurderingen før dere konkluderte denne «nøytraliteten». De er skapt av en britisk aktør innenfor militærindustrien så sent som i 2013, har et budsjett på flere hundre millioner dollar og finansieres av USA (USSTATE DPT) , Storbritannia (WIKI) m/flere, de samme som ønsker regimeskifte i Syria. Et betydelig antall av deres «hjelpearbeidere» opptrer bevæpnet på bilder og videoer, i og ute av WH-uniform.

De hyller og jubler sammen med al-Qaida og IS , de har filmet og tatt «selfies» mens de plager og torturerer krigsfanger (Liveleak), de har overvært og muligens deltatt i minst en henrettelse (Liveleak). Hvilken vekt har blitt lagt på en mengde vitnesutsagn fra Øst-Aleppo om at de bare hjalp egne sårede stridende og ikke sivile? Det finnes verken noen adresse eller telefonnummer til dem, hvordan skal skadde, syke og sårede ha fått tak i dem? Har dere telefonnummeret deres? Du påstår at WH har flere tusen medlemmer. På hvilken måte og av hvem er dette er dokumentert? Har HRW tilgang på registre?

Du opplyser at dere også bruker «andre kilder». Hvilke? Du avviser at alle de militante gruppene er jihadister, kan du nevne i det minste én som ikke er det? «At USA, CIA eller Israel skulle stå bak jihadistene, faller på sin egen urimelighet», skriver Solvang. Det stemmer ikke. USA finansierte mujahedins i Afghanistan allerede på 1980-tallet (CBS) og må nå ta konsekvensene av det (FOX). Abu Al Ezz, en leder i al Nusra, opplyser at USA støtter dem direkte og indirekte (EXPRESS), USA har også finansiert Nour al-Din al-Zinki. Medlemmer av denne gruppen skar halsen over på 12 år gamle Abdullah Issa og la udåden ut på internett.

Da pressetalsmannen Mark Toner i State Departement ble spurt om USA ville trekke tilbake støtten til dem, ville han ikke bekrefte dette (State Dpt ca 30:00) . Senator John MCain, en veldig pådriver for krig mot Syria har hatt møter med mange jihadistgrupper, også IS (FOX og CNN). Et nokså utvidet samarbeid mellom jihadister og Israel er også dokumentert (TIMESOFISRAEL). Er ditt utsagn basert på til nå ukjent informasjon som motsier dette?

Jeg ser fram til å få svar på mine spørsmål.