Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Løse tråder

Historisk korrekt, men skjønnlitterært haltende om middelaldersk antihelt.

BOK: Professor Geir Atle Ersland er middelalderhistoriker ved Universitetet i Bergen. Han står bak en rekke fagbøker, bl.a. «Norsk historie 1300- 1625». Og det er åpenbart at det er som fagperson han har sin styrke, når han nå skriver en historisk roman fra 1300-tallets Bergen.

Vi møter storbondesønnen Torstein, som tjener i hæren til hertug Erling. Etter et blodig slag i Sør-Sverige, der han antakelig kapper hode av en svensk stormann, blir han slått bevisstløs. Han tas til fange, men etter en lang og komplisert reise vender han hjem og gifter seg med den sterke og stolte ungdomskjæresten. De to havner ved kong Magnus\' slott, men svik, løgn og ei uklar fortid innhenter Torstein. Her er også et slags hat-kjærlighetsforhold til en svikefull barndomskamerat, som han kapper øret av.

I denne boka har Ersland villet rokke ved våre begrep om middelalderen som ei mentalitetshistorisk «enkel» tid, der det gode står mot det onde, ære står mot feighet. Språklig er det stramt, samtidig som personene er forsøkt presentert med en viss kompleks dybde. Først og fremst - og det skulle vel bare mangle av en historiker - tegner Ersland opp et interessant og omfattende historisk bakteppe. Her får vi innblikk i alt fra eksteriører, matskikker og kamplover til miljøet ved kongens hoff, politiske intriger, ekstreme sosiale forskjeller og kvinnens stilling.

Likevel er dette på ingen måte en vellykket historisk roman. I sin iver etter å relativisere våre begrep om middelalderen, kan det virke som om Ersland helt har mistet grep om plottet. Her er så mange løse tråder og antydninger at kjernehistorien etter hvert framstår som svært uklar. Det samme gjelder personene vi følger, og den forsøksvise kjærlighetsfortellingen. Noen skjønnlitterær forfatter er ikke Ersland. Det går an å spørre om han rett og slett er for seriøs for sjangeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media