KONTROVERSIELLE: Vindmøller i Eigersund kommune i Rogaland.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KONTROVERSIELLE: Vindmøller i Eigersund kommune i Rogaland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

LEDER

Vannkraft og vinnkraft:

Løser ikke problemet

Vindkraftmotstand bør ikke brukes som brekkstang for lavere skatt for vannkraften.

Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Fremskrittspartiets exit fra regjering har skapt en ny politisk dynamikk. Partiet har ikke vært redd for å gå sammen med opposisjonen. Da forhandlingene om koronakrisepakker sto på som verst, dannet de til og med den såkalte «Firerbanden» sammen med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV.

Men at Fremskrittspartiet skulle finne rom til å drive fram skatteletter sammen med opposisjonen er likevel overraskende. I starten av juni var partiet, sammen med Senterpartiet, pådriver for den rause skattepakken til oljeselskapene. Nå står vannkraften for tur.

Denne våren har det vært et tiltakende press for å lempe på skattereglene for vannkraften. Fredag kunne Arbeiderpartiets energipolitiske talsperson, Espen Barth Eide, oppsummere. I Klassekampen lovet han at SV, Senterpartiet, Frp og Arbeiderpartiet vil danne flertall for en endring i regelverket allerede til høsten.

Enigheten «Firerbanden» imellom handler om å øke den såkalte friinntekten. Det er et fradrag i grunnrenteskatten, hvor en viss andel av inntekten unntas grunnrenteskatt. Denne andelen kommer an på investeringskostnadene og en antatt rente.

Jo mer man investerer, jo større fradrag. Blir fradraget for raust, får man flere investeringer enn hva som er samfunnsøkonomisk lønnsomt. Blir det for stramt, får man færre.

Dette har vært et krav fra vannkraftnæringen lenge. Nå har den også tidsånden på sin side. I takt med at vindkraftmotstanden har fått vind i seilene, har flere og flere sett til vannkraft for et alternativ. Pendelen har svingt for vannkraften, som har sin andel upopulære naturinngrep på samvittigheten.

Men de som tror at økte investeringer i vannkraft vil føre til færre og mindre alvorlige naturinngrep, lurer seg selv. Av potensial for ny kraftproduksjon fra vannkraften, ligger mesteparten i utvidelser av anlegg, noe som vil gi større naturinngrep.

- FLYTTER: For Hege (32) og flere andre på Frøya i Sør-Trøndelag, er kampen mot vindmøller også en kamp for hjemstedet deres. Video: Emilie Rydning og Steinar Suvatne / Dagbladet Vis mer

Investeringer trengs riktignok i vannkraften framover. Mange anlegg er gamle og nærmer seg sin tekniske levealder. Men dette betyr ikke at det trengs lemping av skattevilkårene for å gjennomføre investeringene. Norge trenger store mengder elektrisk kraft i framtida for å elektrifisere samfunnet. Det vil bidra til lønnsomheten prosjektene trenger for å bygges ut.

Så er det mulig at skattesystemet fortjener en ny vurdering etter at Sanderud-utvalget ble lagt i skuffen. Men revidering av skattesystemet for vannkraften må gjøres med utgangspunkt i faglige råd, ikke løse forslag i Stortinget. Vindkraftmotstand bør ikke brukes som brekkstang for lavere skatt for vannkraften.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer