Løser problemer i supperådet

Frank Beck hjelper norske idrettsutøvere til å prestere. Men også komikere kan trenge hjelp. Det vet Sturla Berg-Johansen alt om.

NØTTERØY(Dagbladet):

Da det raknet for Sturla Berg-Johansen (38) oppsøkte han Frank Beck (78). De treffes fortsatt. Alltid over en bolle suppe.

Stedet er restaurant Villa Haveby på Nøtterøy. Veileder Frank Beck og komiker Sturla Berg-Johansen har bestilt seg hver sin bolle fiskesuppe. Som vanlig.

-  Dette er supperåd, smiler Beck.

Bare Frank

Anerkjente Frank Beck er ettertraktet som idrettspsykolog og har jobbet nært med mange av landets beste idrettsutøvere. Han har hjulpet Vålerenga, Odd og Stabæk i motbakker, han har jobbet med fotballandslaget og håndballandslaget.

Beck ble hentet til Brasil da mannskapet om bord på «Innovation Kværner II» lå dårlig an i jorda rundt-seilasen Whitbread Round The World Race. Dessuten har Start-trener Tom Nordlie blant annet lært følgende av Beck: «Det lønner seg å ha med seg hodet, og når det sitter der det sitter kan du like godt ta det med deg» .

Men ikke bare idrettsfolk har fått drahjelp av Beck. Også komiker og skuespiller Sturla Berg-Johansen har søkt hjelp hos 78-åringen. Hva er motivatoren, veilederen og forfatteren for Sturla?

-  For meg er han Frank, sier Sturla.

Det egentlige problemet

Det var da det raknet for skuespiller og komiker Sturla Berg-Johansen for sju år siden at han oppsøkte Frank Beck.

Sturla slet med rus- og alkoholavhengighet. Problemene ødela også selvtilliten.

-  Jeg oppførte meg som en drittsekk, latsabb og møkkamann. Jeg trodde det var min personlighet, at det var sånn jeg var. Men så skjønte jeg at jeg kunne gjøre noe med det. Og jeg skjønte at jeg var syk, at alkoholisme er en sykdom, sier han.

-  Det er 300 000 alkoholikere i Norge i dag. Mange av dem tar med parkbenken inn i stua. De har dobbel jobb, de skal holde på både jobben og fasaden, sier Sturla.

Det tok tid for Sturla å erkjenne at han måtte ha hjelp.

-  Første gang jeg var hos Frank snakket jeg ikke den første halve timen. Jeg kunne ikke fortelle en godt voksen mann at jeg er alkoholiker og narkoman. Men så tenkte jeg: «Jeg kommer aldri til å få gjort noe hvis han ikke vet hva som er det egentlige problemet». Så da sa jeg det som det var, sier Sturla.

Møtet med Frank ble viktig for Sturla.

-  Frank sa: «Det er viktigere å gjøre de riktige tingene enn å gjøre tingene riktig». For meg betydde de ordene at jeg kunne få det bra, sier Sturla.

Møtes jevnlig

Siden den gang har supperådet møttes med jevne mellomrom.

-  Det begynte med tomatsuppe på Foksrød, smiler Sturla.

-  Nå varierer vi med suppa. Det hender det går i asparges og blomkål også, forteller Frank.

Sammen har de funnet ut at det meste kan løses opp i ved hjelp av egen vilje.

-  Hemmeligheten til suksess er alltid å ville noe. Sturla, for eksempel, ville noe. Han bestemte seg hver morgen for å legge seg edru om kvelden. Han klarer det, sier Frank, over fiskesuppebollen.

-  Det meste i dag løses jo for øvrig med blå resept. Det er som Freddy Kjensmo sier: «Samfunnet er sykt når selv vaskemaskinen går på tabletter», sier Sturla, som i tillegg til komiyrket også jobber som foredragsholder.

Snekre paller

Det er bare noen dager til Sturla skal sone for å ha kjørt for fort. Det er ikke noe han skammer seg over.

-  Jeg ser ikke med skeivt blikk på det å sone. Jeg er ikke kriminell fordi jeg nå skal snekre paller på Hof.

Han er opptatt av å ikke bli selvmedlidende. I stedet våkner selvironikeren.

-  Det er moro å snekre. Dessuten skal det bli godt å slappe av litt. Jeg har jobbet altfor mye det siste året, smiler han over suppa.

Litt mer alvorlig:

-  Jeg gjorde et valg. Hver eneste dag består av valg. Jeg kjørte for fort og valgte å gjøre noe ulovlig. Nå skal jeg sone. Så enkelt er det, sier han.

Og legger til:

-  Men jeg kommer nok til å kjøre som en prest når jeg kommer ut igjen.

Ærlighet

Mennene humrer sammen. Det er ingen tvil om at de to har funnet tonen.

-  Frank er et veldig viktig menneske i mitt liv, sier Sturla.

Frank på sin side er imponert over Sturlas ærlighet.

-  Det er ærligheten jeg kjenner best hos ham. Han tør å være ærlig, sier Frank.

Derfor kunne komikeren også bruke seg selv i sitt siste stand up-show, som han fikk komiprisen for i 2002.

-  Da tenkte jeg: Hvem kan jeg drite ut nå? Men så fant jeg ut at jeg hadde mer enn nok å ta av hos meg selv.

Sturla Berg-Johansen smiler. Frank Beck smiler. Og fiskesuppa er fortært for denne gang.

LØSER PROBLEMER: Over suppebollen har Frank og Sturla løst opp i mange floker.
FANT TONEN: Veileder Frank Beck (78) og komiker Sturla Berg-Johansen har funnet tonen. - Frank er et veldig viktig menneske i mitt liv, sier Sturla. Frank på sin side er imponert over Sturlas ærlighet.