Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Løskrutt fra Frp

Og nei, vi føler oss nok ikke truffet.

 AVMAKT: - Frp demonstrerer så til de grader sin avmakt i barnehagepolitkiken, skriver artikkelforfatteren. Foto: Bjørn Langsem
AVMAKT: - Frp demonstrerer så til de grader sin avmakt i barnehagepolitkiken, skriver artikkelforfatteren. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Debattinnlegg
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Løskruttet hagler mot Arbeiderpartiet når Fremskrittspartiets Kari Kjønaas Kjos og Morten Stordalen til de grader demonstrerer sin avmakt i barnehagepolitikken. Budsjettet som skal forsvares kutter 7000 barnehageplasser, gir reell økning av foreldrebetaling, tviholder på ett barnehageopptak i året, stimulerer til bortvalg av arbeid til fordel for kontantstøtte. Og gir fedre mindre mulighet til samvær med barn.

Og nei, vi føler oss nok ikke truffet. Barnehageinnsatsen er av våre viktigste velferdsreformer. Siden 2005 har 62 000 flere barn fått plass og 26 500 flere jobber i barnehage. Både familie og andre som står ungene nær opplever trygghet og forutsigbarhet i hverdagen.

Mens vi nå burde drøfte hvordan vi kommer oss videre i barnehagepolitikken, har Høyre/Frp-regjeringen tvunget oss til å debattere kontantstøtte. På tross av så vel forskning, som NHO og LO og kloke folk ellers, så til de grader har stått på for å advare. Av hensyn til barna, men også på grunn av bortvalg av arbeid og voksnes evne til å forsørge seg selv. NAV bekrefter dette i Arbeid og Velferd 1/2014.

Barnehagemeldingen fra Stoltenberg-regjeringen bygde på erfaringene med den store veksten i barnehager, antallet barn på grunn av innføring av individuell rett og mange og nye ansatte. Å høste av erfaringer og å få fram nye utfordringer, gir en god bakgrunn for nye politiske vurdering og initiativ. Meldingen tok for seg mange og viktige «funn», ett av dem var utfordringene knyttet til at retten til plass er begrenset til en gang i året. Kommunale og private barnehageeiere hadde likevel sørget for at 13 800 barn uten rett, hadde tilbud. Naturlig nok blir det tatt opp barn når plasser er ledige.

Barneminister Solveig Horne fra FrP var saksordfører da Stortinget behandlet Barnehagemeldingen. Fra komitéinnstillingen kan det være greit å minne om følgende: «Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre mener det er viktig å sikre alle barn reell rett til barnehageplass (og så videre) … Disse medlemmer mener regjeringens løfte om en opptrapping til to barnehageopptak er en altfor passiv tilnærming (og så videre)…»

Hva i all verden har skjedd, når Fremskrittspartiet nå er kommet til at det trengs færre, dyrere og mindre tilgjengelige plasser?

For orden skyld har regjeringens politikk som følge av reversering av starten på to opptak og forventa redusert etterspørsel pga. kontantstøtte, blant annet ført til at tilskuddet til Kjos hjemkommune, Lørenskog, er kutta med 4,5 millioner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!