SKOLEGANG: Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Scanpix
SKOLEGANG: Torbjørn Røe Isaksen. Foto: ScanpixVis mer

Løfterikt fra Røe Isaksen

Kunnskapministeren skal ha honnør for å synliggjøre hva det koster å ikke jobbe med integrering.

Meninger

Da regjeringen Solberg skulle finansiere flyktningestrømmen i tilleggsproposisjonen som ble lagt fram i etterkant av statsbudsjettet i fjor høst, løste de det blant annet ved å kutte i norskopplæringen ved asylmottakene. Fra 250 timer til 175 timer.

Nå ser det ut til at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ønsker å få regjeringen over i et annet spor. På oppdrag fra Røe Isaksen har FAFO og Samfunnsøkonomisk Analyse laget en rapport som viser hva det vil koste det norske samfunnet dersom vi mislykkes i å gi asylbarna en «fullgod grunnopplæring i norsk skole». 27 milliarder, er den luftige prislappen. Fire ganger så mye som det vil koste å sørge for at barna får tilgang til ressurser og oppfølging som sikrer muligheten til en god skolegang. Blant tiltakene rapporten foreslår er rask innrullering i skolen etter ankomst, rask og særskilt norskopplæring og morsmåls- eller tospråksopplæring, kartlegging og eventull oppfølging av psykiske vansker og inkluderende skolemiljø med tett samarbeid mellom skole og hjem.

Kunnskapministeren skal ha honnør for god research. I en tid hvor innvandringsregnskap er blitt en sentral del av den politiske debatten, er det ikke nok å vise til den viktigste faktoren - den menneskelige belastningen for de som faller utenfor. Rapporten synliggjør den økonomiske belastningen vi påfører samfunnet ved ikke å sørge for god integrering, og er et godt kort på hånden i budsjettforhandlingene. Dessuten er den et godt motsvar til innvandringsminister Sylvi Listhaugs innstrammingsforslag, som fikk stryk selv av ansatte i hennes eget direktorat, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet for å «ikke bidra til den integreringen man ønsker seg.»

Hva med finansieringen? Det er kommunene som må sørge for gjennomføringen av de tiltakene som er foreslått, men rapporten sier at de ikke får dekket de reelle utgiftene til dette i dag. Røe Isaksen er rund i formuleringene når Aftenposten spør hva han vil gjøre med dette. Frp?s utdanningspolitiske talsperson Bente Thorsen er i samme avis rørende enig i rapportens konklusjon, og sier det ikke vil være uenighet mellom regjeringspartiene i oppfølgingen av denne.

Da er det bare å notere seg forslagene, og se til at regjeringen lever opp til de gode forventningene som er skapt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.