Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Løftet til Afghanistan

Mange afghanere er rett og slett i ferd med å gi opp håpet om en bedre framtid.

NYE ANGREP: Afghanerne trenger den støtten de kan få. I går drepte et nytt selvmordsangrep minst 12 da en buss med soldatrekrutter ble påkjørt av en mann med en bombe I Jalalabad i Afghanistan. Foto: AFP / NTB Scanpix
NYE ANGREP: Afghanerne trenger den støtten de kan få. I går drepte et nytt selvmordsangrep minst 12 da en buss med soldatrekrutter ble påkjørt av en mann med en bombe I Jalalabad i Afghanistan. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Norge skal fortsatt være en stor giver til Afghanistan,» skriver statssekretær Tore Hattrem i Dagbladet 5. april. Men hvor mye regjeringen har tenkt å bidra med vil han ikke ut med.

Ja, det er klart at bistand til Afghanistan kommer fra flere budsjettposter, der fordeling blant annet gjøres basert på behov. Samtidig har regjeringen aldri tidligere vært tilbakeholdende med å oppgi hvilke beløp de har intensjon om å bevilge. Siden 2012 har lovnaden til Afghanistan vært 750 millioner per år, knyttet til en strategisk partnerskapsavtale mellom Norge og Afghanistan.

I 2013 var det bred enighet i Stortinget, så vel som sivilsamfunnet, om å redusere bistanden med 50 millioner for å markere at afghanske myndigheter ikke hadde overholdt sin del av avtalen. Afghanske myndigheter gjorde ikke en god nok jobb for å sikre kvinners rettigheter og bekjempe korrupsjon. Med ny regjering i både Norge og Afghanistan i 2014 kom bistanden igjen opp i 758 millioner.

Afghanistan er nå i en svært vanskelig situasjon. Det er ingen tvil om at landet befinner seg i en humanitær krise. Dårlig sikkerhet og væpnet konflikt preger dessverre landet i økende grad. Mange afghanere er rett og slett i ferd med å gi opp håpet om en bedre framtid. I en slik situasjon er det viktig både for den afghanske regjering og det afghanske folk å vite hvilken støtte de kan regne med.

Afghanistankomiteen mener i likhet med Dagbladet at Norges deltakelse i den langvarige krigen gjør at vi har et særlig politisk ansvar for å bidra til gjenoppbyggingen av landet. Det kan vi ikke flykte fra, selv om verdens fokus har skiftet.

Hele Norges coronakart