LEDER

Løftet til Afghanistan

Dagbladet mener: Regjeringens kutt er kortsiktig og uansvarlig.

KUTTER BISTAND:  Erna Solberg og regjeringen kutter igjen i den lovete bistanden til Afghanistan.
KUTTER BISTAND: Erna Solberg og regjeringen kutter igjen i den lovete bistanden til Afghanistan. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Å hjelpe mennesker i nød der de er, er en god ide. Det er faktisk en så god ide at det har vært kjernen i internasjonalt humanitært arbeid, fattigdomsbekjempelse og konfliktinnsats i årtier, lenge før det ble et mantra hos politikere som aldri har støttet opp om bistand. Det siste året har uttrykket likevel fått et annet politisk innhold. Det er slik Europa forsvarer stengte grenser og strengere asylpolitikk. Hjelp i nærområdene er billigere, men ikke minst skal det skape leveforhold som hindrer mennesker i å legge ut på den livsfarlige flukten til et kontinent som er stadig mer fiendtlig innstilt til å ta dem imot.

Den politikken er heller ikke gratis. Det krever både penger og langsiktighet. Norge har uomtvistelig vært blant de rauseste bidragsyterne opp gjennom åra, og det med god grunn som et rikt land med oljeinntekter. Derfor er det bortimot selvmotsigende at Norge bryter sitt løfte om bistand til Afghanistan. I 2012 lovet Norge å bruke 750 millioner kroner i året fram til 2017 på utviklingshjelp i landet. Allerede året etter varslet den nye borgerlige regjeringen betydelige kutt, og nå bekrefter Utenriksdepartementet ytterligere kutt på neste års budsjett. Begrunnelsen er de humanitære behovene i Syria og Irak og kostnadene ved økt flyktningankomst til Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer