KOMMENTARER

Lønn som fortjent

Høyres forslag om prestasjonsbaserte lærerlønninger er dårlig medisin for skolen.

KUNNSKAPSLØS SKOLEPOLITIKK: Gi heller skolene mer tillit enn å innføre bonusordninger for gode lærere, skriver Dagbladets kommentator.
KUNNSKAPSLØS SKOLEPOLITIKK: Gi heller skolene mer tillit enn å innføre bonusordninger for gode lærere, skriver Dagbladets kommentator. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Oslo Høyre skapte sist uke overskrifter ved å foreslå prestasjonsbasert lønn for Osloskolens lærere. Det mest konkrete forslaget er å gi høyere lønnstrinn til lærere som over tid har elever med gode karakterer.

Forslaget er godt ment. Det er vanskelig å overvurdere betydningen av gode lærere. Gode lærere øker læring, sannsynligheten for å gå videre med utdanning og gir bedre inntekt senere i livet (se pdf). Det er imidlertid lite som tyder på at Høyres medisin er den rette.

Logikken i Høyres forslag er hentet fra privat sektor og store deler av økonomifagets tro på at mennesker er egeninteresserte, pengefokuserte og nyttemaksimerende aktører. På papiret virker det appellerende nok. Hvis lærerne får penger bare for å komme på jobb, hvorfor skal de gidde å gjøre noe annet? Knytt heller lønnen til de resultatene du ønsker, som høye karakterer, da vil arbeideren ha en grunn for å jobbe for bedre resultater.

Men selv om teorien er god, er virkeligheten så mye mer komplisert enn teoriene tilsier. En forskningsgjennomgang fra OECD viser at det er alt annet enn lett å få på plass bonus-systemer som virker (se pdf). Det vanskelig å få på plass treffsikre kriterier som måler lærernes bidrag og ikke noe annet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer