Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Lønnsdumping og diskriminering

Noen tjener penger på å dumpe lønningene til andre.

MINSTELØNN: I dag fungerer tarifflønnen i bygge- og renholdsbransjen i praksis som lovfestet minstelønn. Foto: Bjarne Nygård / Samfoto / NTB Scanpix
MINSTELØNN: I dag fungerer tarifflønnen i bygge- og renholdsbransjen i praksis som lovfestet minstelønn. Foto: Bjarne Nygård / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladets leder 13. april mener at Venstres forslag om å ha lavere lønnsnivå for flyktninger bør tas alvorlig. Jeg er enig: det er et alvorlig angrep på likhet og solidaritet.

Å senke lønnen i bransjer som allerede har lav lønn, vil neppe ha noen sysselsettingseffekt: Det vil skape arbeidende fattige. I dag er tariffavtalene i bygge- og renholdsbransjen allmenngjort. Der fungerer tarifflønnen i praksis som lovfestet minstelønn. Den er på rundt 330000 kroner i året (169 kroner timen) for begge. Hvor langt under vil Dagbladet at lønnen skal senkes? Er det belegg for å tro at senkningen vil skape nye jobber? Og hvordan skal det gjennomføres uten at det er regelrett diskriminering?

Først litt fakta: Arbeidsløsheten blant innvandrere i Norge er lav i forhold til andre OECD-land, som i langt større grad har lave lønninger og midlertidige stillinger. Ifølge tall fra OECD er Norge blant de beste i Europa på sysselsetting av innvandrere.

Så til Dagbladets etterlysning av mer konstruktive forslag fra Manifest: Vi ser at arbeidsløsheten er høyere blant innvandrere enn norskfødte, og vi er enige i at det trengs omfattende tiltak. Lønnsdumping er derimot et passivt grep, som gir økt ulikhet og forsterker tendenser vi ser fra andre land til at etniske minoriteter fanges i en underklasse. Å senke lønnsnivået i bransjer med høy utskifting av personalet senker ikke «terskelen», men lønnsnivået for disse gruppene generelt. Dagbladet overser at det er en interessekonflikt her: Noen tjener penger på å dumpe lønningene til andre.

Det er ikke bare flyktninger med «manglende kompetanse» som kan slite med å få jobb. Hvor mange ganger skal vi høre om ingeniøren som jobber som renholder? Vi må få på plass et bedre system for å overføre kompetanse og utdanning fra andre land. Heller enn å sluse folk inn i en underklasse, bør vi investere tungt i språkopplæring.

Det er også åpenbart at denne regjeringen generelt må skape flere jobber, enten dette gjelder flyktninger eller oppsagte oljearbeidere.

Heller enn å gå inn for forslag som undergraver tariffavtaler, bør vi styrke arbeidet mot sosial dumping. Dette betyr: gjeninnføre kollektiv søksmålsrett, stille krav om maks to ledd underleverandører i anbudsrunder, forby den kommersielle bemanningsbransjen og heller satse på en effektiv offentlig arbeidsformidling.

Målet er at flyktningene skal bli integrert i det norske samfunnet, ikke bli en ny underklasse.

Hele Norges coronakart