Lønseth lekser opp

KOMMENTAR: «Hysj med dere», er regjeringens beskjed til journalister som skriver om asylsøkere.

MISFORNØYD: Statssekretær Pål Lønseth misliker hvordan journalister dekker hans ansvarsområde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
MISFORNØYD: Statssekretær Pål Lønseth misliker hvordan journalister dekker hans ansvarsområde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke inviterte Justisdepartementet til et meget selsomt seminar. Det handlet om at departementet misliker måten asylsaker dekkes på i norsk presse. Hovedbudskapet fra statssekretær Pål Lønseth, som holdt foredrag om hvor slitsomt det er å være Pål Lønseth, var at mediene fokuserer altfor mye på enkeltskjebner.

Det er så frekt at det nesten ikke er til å tro. Tenk deg at helseministeren innkalte pressefolk for å kjefte på dem for dekningen av sykehusskandalene, og belærte dem om hvor dumt det er å intervjue pasienter hele tida, i stedet for å «se på helheten» i helsepolitikken. Eller at arbeidsministeren lekset opp for journalister om at vi må slutte å skrive om «enkeltindividene» som stanger hodet i veggen i NAV-systemet. Hadde Støre eller Huitfeldt funnet på noe sånt hadde det blitt ramaskrik i journaliststanden. Umiddelbart.

Så hvorfor reagerte ikke pressen på dette? Ikke én avis har skrevet om Lønseths forsøk på å instruere mediene i hvordan vi skal gjøre jobben vår. I Dagsnytt 18 fikk Lønseth sitte uten motstand og sutre over de dumme journalistene. Derfor ble han aldri arrestert når han påsto at enkeltskjebner dominerer dekningen av asylfeltet. Det er ganske vilt, når departementets bestilte forskning - som ble lagt fram på seminaret - faktisk viser det motsatte. Bare rundt 20 prosent av dekningen har utgangspunkt i enkeltskjebner. I all hovedsak dekker norsk presse asylpolitikken uten å la dem det gjelder selv komme til orde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer