Løse tråder er lange

Rødsten forsøker å vikle sammen to historier som ikke tilhører hverandre.

MISFORSTÅR: Problemet i Irak var ikke at man forsøkte å innføre demokrati. Problemet var at de første valgene ble avholdt midt under en blodig borgerkrig, skriver Henrik Thune i sitt svar. Foto: Mette Møller.
MISFORSTÅR: Problemet i Irak var ikke at man forsøkte å innføre demokrati. Problemet var at de første valgene ble avholdt midt under en blodig borgerkrig, skriver Henrik Thune i sitt svar. Foto: Mette Møller. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Som et plutselig tordenskrall fra intet, og med fyrige formuleringer fra Pompel og Pilts surrealistiske skrekkammer, hevder tidligere leder i Venner for Amerika, Christopher Rødsten, at undertegnete lider av en helt særegen form for «dobbeltmoral» og «amnesi» (Dagbladet 23.04). Begrunnelsen for denne originale dobbeltdiagnosen synes å være at jeg her i denne avisa har forsvart den pågående demokratiseringen av Midtøsten og Egypt, samtidig som jeg tidligere har ytret meg kritisk til gjennomføringen av valgene i Irak.

Rødstens gjengivelse av min posisjon har jeg ingenting å utsette på. I likhet med mange andre forskerkollegaer var også jeg skeptiske til valgene i Irak i januar i 2005. Men samtidig er jeg altså tilhenger av at Norge og Vesten gir sin fulle støtte til den sårbare demokratiske utviklingen i Den arabiske verden. Er dette selvmotsigelse? Nei, det er det ikke. Og det er heller ikke utslag av en ny form for geriatrisk «dobbeltmoral», slik Rødsten hevder.

Forsøket på å demokratisere Irak gjennom en ekstern militærintervensjon etter 2003, og Egypts pågående demokratiseringsprosess, er to svært forskjellige saker. Problemet i Irak var ikke at man forsøkte å innføre demokrati. Problemet var at de første valgene ble avholdt midt under en blodig borgerkrig, noe som resulterte i at politiske partier smeltet sammen med bevæpnete militære militser. Prisen for dette var at forsoningsprosessen ble mer komplisert, og at flere mennesker døde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer