Løslat fangene nå!

I løpet av de siste ukene har Burmas regjerende diktator, Than Shwe, igjen slått voldsomt til mot fredelige menneskerettsaktivister. Minst 150 studenter, munker, journalister og skuespillere ble idømt fengselstraffer på over 50 år.

Blant de dømte er en av Burmas mest prominente lederskikkelser Min Ko Naing; landets fremste skuespiller, Zarganar; og den avholdte arbeidsrettsaktivisten Su Su Nway. Den frittalende hip hop-stjernen Zayar Thaw og sportsjournalist Zaw Thet Htwe ble også dømt. U Ganbira, den avholdte burmesiske munken som var en av spydspissene under munkenes demonstrasjoner i fjor, ble gitt 68 år bak murene og fikk munkeklærne fjernet med makt. Bølgen av fengslinger har brakt Burmas menneskerettsbevegelse til avisenes førstesider for første gang siden Safran-revolusjonen sist høst. Den gangen åpnet Tan Shwes militærregime ild mot demonstrerende Buddhist-munker og alminnelige borgere, og drepte dusinvis av fredelige aktivister. FNs Sikkerhetsråd, anført av USA, Storbritannia og Frankrike svarte med å gi sin aller første uttalelse fra presidentskapet om Burma, og ba Than Shwe om umiddelbart å frigi alle politiske fanger. FNs Generalsekretær ba også om at alle politiske fanger skulle frigis, inkludert verdens eneste fengslede Nobelprisvinner, Aung San Suu Kyi.

Det synes klart at Than Shwe og hans militærregime har til hensikt å ignorere uttalelsen fra FNs øverste instans. Derfor har vi, og flere enn 100 andre tidligere presidenter og statsministere fra Nord- og Sør-Amerika, Afrika, Europa og Asia, sendt et brev til FNs Generalsekretær hvor vi oppfordrer ham til å sette 31. desember som tidsfrist for frigivelse av hver eneste politiske fange i Burma. Generalsekretæren har tidligere sagt at han ville reise til Burma i 2008 for å fremme politisk forandring, og nå er tiden inne for handling. Så vidt vi vet, er det første gang i historien at så mange som 112 tidligere ledere går sammen om ett enkelt budskap: frigi Aung San Suu Kyi og alle politiske fanger i løpet av de kommende 30 dager.

Hvis Burmas regime ikke svarer på denne oppfordringen, må FNs Sikkerhetsråd handle. Siden Than Shwes regime har nektet å svare på Sikkerhetsrådets krav om endring, bør Sikkerhetsrådet i det minste diskutere en bindende resolusjon som forbyr våpenleveranser til Burmas militærregime. En slik våpenembargo ville svekke militærregimet betydelig, uten å skade det burmesiske folk på noen måte.

Videre burde Sikkerhetsrådet be om at det opprettes en kommisjon for å granske det burmesiske militærregimets forbrytelser mot menneskeheten under krigen mot sivile i Øst-Burma. Veldokumenterte rapporter fastslår at Burmas militærregime har brent og ødelagt 3.300 minoritetslandsbyer og tvunget en million mennesker på flukt mens enda en halv million gjemmer seg som internt fordrevne. I prosessen har regimet begått talløse internasjonale forbrytelser som burde behandles av Den Internasjonale Straffedomstolen, innbefattet bruk av voldtekt som krigsvåpen, brenning av vitale matlagre, og drap. I tillegg rapporterer Human Rights Watch at regimet antakelig har rekruttert flere barnesoldater enn noe annet land i verden – noe som også er en forbrytelse mot menneskeheten.

Verden må nå svare på det motet som Burmas menneskerettighetsaktivister viser. Mange ble fengslet for å ha skaffet humanitær bistand til landsbyboere etter at syklonen Nargis rammet Burma. Than Shwe har gått inn for å kneble enhver offentlig kritikk av hvordan regimet sviktet i sin håndtering av den humanitære katastrofen. Positive uttalelser er velkomne, men de som sier sannheten må betale prisen.

Etter å ha mottatt dommen på 65 års fengsel, formulerte studentaktivisten Htay Kywe det burmesiske folks trass. Med blikket rettet mot regimets representant som akkurat hadde sagt at han ville bli fengslet for resten av livet, sa han: «Hva? 65 år? Er det alt dere har?». Tiden er inne for å ære Htay Kywe og alle de andre politiske fangene, og vise at verden bryr seg om dem.