DEBATT

Løsningen er latterlig enkel - 20 000 til hver

Krisetider avslører tings sanne verdi. Coronapandemien tvinger oss til å innse at økonomien skapes av felles velferd, ikke motsatt. Og at vi ikke har tid til unødvendig byråkrati.

KRISETIDER: New York er vanligvis en av verdens travleste byer. Nå er det spøkelsesbytilstander på Times Square på Manhattan. Foto: Reuters/ NTB Scanpix
KRISETIDER: New York er vanligvis en av verdens travleste byer. Nå er det spøkelsesbytilstander på Times Square på Manhattan. Foto: Reuters/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I en av World Health Organisations ferske pressekonferanser sa Dr. Michael J. Ryan at hastighet er helt avgjørende i en krisesituasjon. Å søke perfeksjon er i veien for å gjøre tiltak når og hvor de trengs.

ENHVER MEKANISME som bremser distribusjon av menneskers livsnødvendige behov må unngås. Penger er det fleksible byttemiddelet som blir til mat, drikke, husly, renhold, medisiner og mer, men situasjonen skaper mangel på nettopp penger for mange. NAV har blitt overbelastet på rekordtid. Vi har verken tid eller kapasitet til skjemautfylling, saksbehandling og køer i slike krisetider. Å la noen falle mellom sprekkene skaper svake ledd i vårt felles forsvar mot pandemien. Selv da ting var normalt var det feil å putte byråkrati mellom mennesker og deres grunnleggende behov - nå er det direkte livsfarlig.

LØSNINGEN ER LATTERLIG enkel og effektiv. Gi alle en grunninntekt (også kalt «borgerlønn») på kr 20.000,- i måneden nå og gjør behovsprøving gjennom skatt slik at de rikeste ikke sitter igjen med noe de ikke trengte.

VI KAN IKKE detaljstyre oss ut av en global pandemi. Alle der ute som kaller seg ledere må gi slipp på noe av sitt kontrollbehov. De blir ofte kritisert for å være så fokuserte på økonomisk vekst at mennesker kommer i andre rekke, men sannheten er muligens enda verre: Ved å holde tilbake penger, avslører de at systemet er tilrettelagt for maksimal kontroll - ikke vekst og utvikling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.