DEBATT

Løsningen for Y-blokka

Plan- og bygningsetatens vedtak om å bare gi rivetillatelse for nordre fløy av Y- blokka, slik at Picassos utsmykninger bevares, er et kompromiss som både Statsbygg og regjering bør akseptere.

De av regjeringens medlemmer som går inn for å rive hele Y-blokken, spesielt statsråd Monica Mæland, bør umiddelbart unne seg en dagsreise til Paris for å se Picassos utstilling der, skriver innsenderen. Bilde fra en av markeringene mot riving. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
De av regjeringens medlemmer som går inn for å rive hele Y-blokken, spesielt statsråd Monica Mæland, bør umiddelbart unne seg en dagsreise til Paris for å se Picassos utstilling der, skriver innsenderen. Bilde fra en av markeringene mot riving. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Den langdryge motstanden mot å rive Erling Viksjøs Y-blokk (1958–69) kan delvis forklares i at det framstår ubegripelig at regjeringen går inn for å rive et så sterkt syntetiserende byggverk av arkitektur og utsmykning uten å vise større kunnskap om, eller ydmykhet for, deres radikale grep. Å forholde seg til at et byggverk kan uttrykke noe meningsfullt eller symbolisere noe, framstår spesielt problematisk.

Regjeringen og Statsbygg synes ikke å forstå Erling Viksjøs geopolitiske syntese med regjeringskomplekset, der trekk fra både det norske og det globale blir fortolket og samlet. I syntesen inngår kunstverk av samtidens mest profilerte norske og internasjonale kunstnere med et politisk engasjement (Hannah Ryggen og Pablo Picasso).

De av regjeringens medlemmer som fortsatt går inn for å rive hele Y-blokken, spesielt statsråd Monica Mæland, bør umiddelbart unne seg en dagsreise til Paris for å se den forskningsbaserte utstillingen «Picasso og krigen» (Picasso et la guerre) på Musée de l’Armée. For valget av Picasso til utsmykningen av Høyblokken og Y-blokken kan ikke sees uavhengig av hans samtidige politiske engasjement.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer